Michiel: de trots van Zeeland

MuZEEum toont met diverse tentoonstellingen leven zeeheld

MuZEEum Redactioneel door

archief oud artikel 28 maart 2007 Vlissingen, Zeeland Het Zeeuws maritiem muZEEum herdenkt het Michiel de Ruyter Jaar met meerdere tentoonstellingen. Tot 30 september 2007 loopt de hoofdexpositie met de naam 'De trots van Zeeland, de wereld van Michiel de Ruyter'. In combinatie met kleine overzichten, momenteel 'De Ruyter herdacht, een feest voor het volk' wil het museum een overzicht geven van het leven van deze Nederlandse zeeheld, die 400 jaar geleden in Vlissingen werd geboren.

De waarheid

"Met deze tentoonstelling heeft Vlissingen absoluut een zeer bijzondere primeur in huis gehaald", aldus een enthousiast muZEEum. "Het geeft een beeld van de tijd waarin Michiel de Ruyter opgroeide, het vak van zeeman leerde en uiteindelijk de belangrijkste zeeheld van Nederland werd." Het museum wil de persoonsverheerlijking rond De Ruyter, zoals dat zo vaak gebeurd, bewust los te laten met deze overzichtstentoonstelling. De tijd en regio waarin de Zeeuw leefde, dáár draait het om. Michiel de Ruyter als onderdeel van de Nederlandse Geschiedenis, geen op zichzelf staand symbool maar deel van het geheel.

Verklaring succes

Diverse invalshoeken moeten een verklaring geven voor het succes van De Ruyter, in een tijdsperiode waarin de Republiek der Nederlanden een wereldmacht was. Het MuZEEum doet dit aan de hand van vragen als: Hoe kon de zoon van een bierdrager opklimmen tot de belangrijkste zeeheld van Nederland? Hoe zag zijn leven eruit tijdens de zeeslagen? Hoe zag de wereld eruit op zijn verre reizen als handelaar? Wat deed De Ruyter in de dagen voordat hij bij Syracuse dodelijk gewond raakte en wat heeft een zeepaardje daarmee van doen? ”Topstukken uit Nederlandse musea zoals het Rijksmuseum en het Scheepvaartmuseum Amsterdam zijn voor één keer samen te zien met topstukken van particulieren en uit buitenlandse musea, zoals het National Maritime Museum Greenwich”, meldt het Zeeuwse maritieme museum.

Feest voor het volk

Een volksfeest, dat was de herdenking van 1957, volgens het muZEEum. Met de tentoonstelling 'De Ruyter herdacht, een feest van het volk', willen ze dit bewijzen. Tot 24 juni 2007 kijkt de bezoeker aan de hand van foto's en film terug naar de De Ruyterfeesten van '57 en andere herdenkingen uit het verleden. Sinds 1907 is er elke 50 jaar een feest geweest ter ere van de beroemde zeeman uit hun provincie. Erebogen, optochten en de verklede bevolking waren de traditionele ingrediënten van deze herdenkingen. Andere subexposities die later dit jaar zijn: ‘De Ruyter verbeeld, icoon en karikatuur', van 29 juni tot en met 21 oktober, ‘De Ruyter inspireert, de zeeheld als kunst', van 26 oktober tot en met januari 2008 en ‘Vrouwen aan de wal, een selectie uit de ING Collectie', van 20 oktober tot en met februari 2008.

Nog meer activiteiten

Het muZEEum pakt het Michiel de Ruyter Jaar groots aan. Naast de vele exposities is het onder andere mogelijk een Michiel de Ruyter stadswandeling te volgen. Deze speciale stadswandelingen gaat langs plekken in Vlissingen die verwijzen naar De Ruyter. Verder stelt het MuZEEum een speciaal gidsje samen, dat de bezoekers gidst langs de voorwerpen in het muZEEum die verwijzen naar zeeheld. In oktober en november organiseert het museum in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Militaire Historie en de Universiteit Leiden een lezingencyclus met de naam ‘Rondom De Ruyter'.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 28 maart 2007 - 2896