1

Spelen met de toekomst

Interactieve tentoonstelling over pensioenen in Geldmuseum

Het Geldmuseum   Redactioneel door

archief oud artikel 15 oktober 2007 Utrecht, Utrecht In het pas geopende Geldmuseum wordt vandaag de tentoonstelling 'Geld voor later' geopend. Wie denkt dat het pensioen een zaak voor later is, zal zich na een bezoek aan het Utrechtse museum achter de oren krabben. Minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid opent de tentoonstelling vandaag. 'Geld voor later' is tot 8 juni 2008 te zien.

Hoewel de titel anders doet vermoeden, staat in 'Geld voor later' niet de toekomst, maar het heden centraal. De bezoeker krijgt in een speciaal voor de tentoonstelling gemaakt computerspel keuze's voorgelegd als 'Eet ik nu bewust en denk ik aan mijn gezondheid of komt dat straks wel?' en 'Spaar ik geld voor later voor een groter doel, of geef ik het liever nu uit?'. Het Geldmuseum laat bezoekers nadenken over de vraag: werk je nu voor later, of leef je alsof vandaag je laatste dag is?

Keuzes maken

“De tentoonstelling is een unieke persoonlijke belevenis, die de bezoeker laat ontdekken dat hij zelf het heft in handen heeft ten aanzien van nu en de toekomst”, zegt Taeke Kuipers, directeur van het Geldmuseum. “De bezoeker wordt zich op een spannende manier bewust dat een pensioen niet iets is dat iemand overkomt, maar dat hij er zelf steeds bij was.” Na afloop van het bezoek aan de tentoonstelling, krijgen bezoekers een blauwdruk van hun leven mee. Deze blauwdruk is gebaseerd op de economische keuzes die ze in het computerspel hebben gemaakt.

Pensioenkijker

'Geld voor later' is georganiseerd in samenwerking met Stichting Pensioenkijker.nl. De stichting stelt dat veel Nederlanders er te vaak vanuit gaan dat het vanzelf goed komt met hun pensioen. Pensioenkijker wil hen er meer van bewust maken, dat er momenten zijn waarop je over je pensioen moet nadenken. “Als je trouwt bijvoorbeeld, kinderen krijgt, langdurig met vakantie gaat, van baan wisselt of helemaal stopt met werken.” Wie persoonlijk pensioenadvies wil, kan op 20 oktober en 3 november en 24 november gratis naar het pensioenspreekuur. Dat kan van 12.00 uur tot 16.00 uur en kost niets.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2007-10-11 15:40:39 - 2313