Zilverrug Jambo wordt voor het eerst vader

De Apenheul   Nieuws door

archief oud artikel 16 oktober 2007 Apeldoorn, Gelderland In de Apenheul in Apeldoorn is gister een baby-gorilla geboren. Meestal bevallen gorilla's 's nachts, maar vrouwtje Mandji beviel in de loop van de ochtend op het gorilla-eiland en onder toeziend oog van het publiek. Mandji is 32 jaar oud en beviel voor de achtste keer. Voor de kersverse vader Jambo (13 jaar) is het anders: hij is pas sinds een jaar in Apenheul en werd nu voor het eerst vader.

Mannetje Jambo is de opvolger van de beroemde gorilla-man Bongo, die twee jaar geleden doodging. De kennismaking tussen de nog jonge Jambo en de acht gorilla-vrouwtjes van Apenheul verliep afgelopen najaar niet altijd even soepel. Gelukkig zag een aantal vrouwtjes wel snel iets in de nieuwe gorilla-man; drie vrouwtjes waren al binnen een half jaar zwanger. Dat Mandji nu als eerste van de drie bevallen is, komt goed uit, want voor het andere hoogzwangere vrouwtje zal het namelijk de eerste baby zijn. Het goede voorbeeld van een ervaren moeder in de laatste dagen of weken van de zwangerschap is dan volgens Apenheul zeer welkom. De derde baby wordt pas begin 2008 verwacht.

Bedreigde diersoort

Door boskap, jacht en oorlog behoren westelijke laaglandgorilla's tegenwoordig tot de bedreigde diersoorten. De Europese dierentuinen hebben voor deze soort een speciaal fokprogramma opgezet. Jambo werd in het kader van dit fokprogramma als nieuwe leider voor de Apenheulse gorilla-vrouwen gekozen, omdat hij een genetisch interessant mannetje is. Apenheul is dan ook heel blij met de geboorte van deze eerste nakomeling van Jambo. Moeder en kind zijn de komende dagen bij goed weer te vinden op het gorilla-eiland. Wie op kraamvisite wil komen, moet er snel bij zijn, want op 2 november sluit Apenheul voor de winter.

Gorilla’s zijn dan wel de grootste apen, hun baby’s zijn juist nogal klein. Tussen drie en vier pond is het normale gewicht van een pasgeborene, terwijl een volwassen vrouwtje wel honderd kilo zwaar kan worden. Vandaar dat bevallingen bij gorilla’s in de regel snel en makkelijk zijn. In de natuur houdt de moeder geen kraamrust en trekt ze meteen weer met haar groep verder door het regenwoud. Ook Mandji verscheen al een paar uur na de bevalling weer gewoon bij de gorilla-presentaties om wat hapjes groente en fruit te eten. Terwijl moeder en kind volop in de belangstelling staan bij de jongere gorilla’s, toont vader Jambo nog weinig interesse. Dit is niet ongewoon, want het verzorgen van kleine kinderen is bij gorilla’s een taak voor de moeder.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2007-10-16 10:59:32 - 1568