1

Flehite van ondergang gered

Museum heeft benodigde drie miljoen euro voor asbestverwijdering binnen

Stadsmuseum Flehite Nieuws door

archief oud artikel 22 oktober 2007 Amersfoort, Utrecht Stadsmuseum Flehite is van de ondergang gered. Dat meldt het Amersfoortse museum na afloop van de verkoopexpositie van afgelopen weekend. "Het zijn voor Museum Flehite hartverwarmende dagen geweest."

De verkoopexpositie was de derde, en voorlopig de laatste, publieksactie voor het behoud van het museum dat in maart dit jaar onmiddellijk gesloten werd nadat er asbest was aangetroffen. Tweederde van de aan het museum geschonken kunstwerken werd verkocht, meldt het museum. In totaal werd er voor 30.000 euro verkocht. Meer dan duizend mensen togen naar Amersfoort om antiekstukken, schilderijen, tekeningen, zilveren sieraden, grafisch werk en twee piano's te bekijken of aan te aanschaffen. De kunstveiling werd donderdag en vrijdag gehouden in het tegenovergelegen Rietveldpaviljoen.

Internet

Topstukken die verkocht werden, waren de schilderijen van Willem van Dam, Matthieu Wiegman en Harry van de Boel. Respectievelijk leverden de kunstwerken 1500, 1000 en 950 euro op. Een ets van Jan Wiegers ging voor 450 euro de deur uit. In totaal werden tweehonderd kunstobjecten te koop aangeboden. De verkoopstukken, ter veiling aangeboden door particulieren, waren bij elkaar zo'n 45.000 euro waard. Het werk wat nog niet verkocht is, kan overigens nog via de website van het museum gekocht worden. Onder andere een abstract stadsgezicht uit 1955 van de Utrechtse kunstenaar Douwe van der Zweep is via internet nog te koop.

Effect

De drie publieksacties hebben effect gehad, concludeert het Flehite Museum. “De veiling die begin juni werd gehouden, de actie om aandeelhouders te werven, de verkoopexpositie en vele giften hebben nagenoeg voldoende opgebracht om de kosten van de reiniging van de collectie te dekken”, zo meldt het museum.

Dicht vanwege asbest

Het is maar een treurige mededeling op de website van het stadsmuseum van Amersfoort: “Museum Flehite gesloten vanwege verwijdering asbest”. Net zo triest als de constatering maart van dit jaar. Op 16 maart werd er rond 14.00 uur een te hoge concentratie asbest aangetroffen. Daarom werd het museum direct gesloten. De kosten waren niet mals: er moet drie miljoen op tafel worden gelegd op het pand te renoveren en asbestvrij te maken. Het college van B&W en de Amersfoortse politiek vonden het museum belangrijk genoeg om te behouden en stelden geld beschikbaar. De rest werd vergaard door de drie gehouden publieksacties van het museum: een veiling, een actie om aandeelhouders te werven en de zojuist afgesloten verkoopexpositie. Naar verwachting gaat het museum eind volgend jaar weer open.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 22 oktober 2007 - 880