KMMA kiest architecten

Ontwerp vernieuwd museum eind 2009 af, museum gedeeltelijk ondergronds

Nieuws door

archief oud artikel 24 oktober 2007 Het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika (KMMA) heeft dinsdag de architecten aangewezen die het nieuwe museum gaan ontwerpen. Stéphane Beel Architecten, Origin Architecture and Engineering, Niek Kortekaas, Michel Devisgne en Arup NL gaan samen aan de slag met een studie naar de restauratie van het Belgische museum.

Het team van Belgische en Nederlandse architecten werd verkozen boven tien andere die eveneens een offerte indienden. Het gezamenlijke voorstel van Stéphane Beel Architecten, Origin Architecture and Engineering, Niek Kortekaas, Michel Devisgne en Arup NL kwam het meest in overeenstemming met de plannen van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika.

Masterplan

De komende twee jaar doet het team uitgebreid studie naar de restauratie, renovatie en herinrichting van het huidige museumgebouw, het zogenoemde Masterplan. Eind 2009 moet dat ontwerp klaar zijn. Het is de bedoeling dat het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika 'aan de noden en behoeften van de 21ste eeuw' aangepast wordt. Het museum wil op wetenschappelijk en bouwkundig gebied moderniseren. “We willen een vernieuwd museum creëren voor een nog groter en meer verscheiden publiek met optimale publieksvoorzieningen. Kortom, een zeer dynamisch, aangepast en aantrekkelijk museum van wereldformaat”, aldus het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika.

Maatstaven

Het huidige museum voldoet nu niet aan de maatstaven, zo vindt het museum. Het voorlopige plan van het architectenteam is om het huidige gebouw zoveel mogelijk intact te laten, terwijl er nieuwbouw bijgebouwd wordt. Bovendien is het plan om de tentoonstellingszalen voor tijdelijke exposities ondergronds te bouwen. Die vormen een tunnel tussen de nieuwbouw en het oude museum.

Bezoeken

Voor de vernieuwing van het museum is 66,5 miljoen euro beschikbaar. In 2010 wordt begonnen met de bouw. Drie jaar later moet het gerestaureerde museum open gaan voor het grote publiek. Overigens is het museum tijdens de restauratie gewoon te bezoeken.

KMMA: het laatste koloniale museum van de wereld

Het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika is één van de meest bezocht musea van België. Het museum wordt ook wel het laatste koloniale museum ter wereld genoemd. Die bewoordingen zijn niet verwonderlijk. Het grootste gedeelte van de permanente tentoonstelling gaat over koloniaal Afrika. Veel Afrikaanse al dan niet historische voorwerpen staan in het museum opgesteld. “Het KMMA beschikt zonder twijfel over de grootste en rijkste verzamelingen ter wereld met betrekking tot Midden-Afrika”, zo zegt het museum zelf. Het KMMA werd in 1910 gebouwd. Het historische gebouw is een ontwerp (uit 1900) van de Franse architect Charles Girault. Dat het museum gerenoveerd wordt is niet vreemd: de laatste grondige opknapbeurt dateert al weer van 1959.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 24 oktober 2007 - 1184

Dit past bij 'KMMA kiest architecten'