1

Tapuit moet profiteren van Koninks

Paarden begrazen vanaf deze week Grafelijkheidsduinen

Nieuws door

archief oud artikel 26 oktober 2007 Den Helder, Noord-Holland De Grafelijkheidsduinen geschikt maken voor konijnen én de zeldzame broedvogel de tapuit. Dat is het doel van de vijf Konikpaarden die vanaf deze week in het natuurgebied bij Den Helder grazen.

Samen met de al aanwezige Schotse Hooglanders moeten de paarden ervoor zorgen dat het gras kort blijft. Woensdag werden de eerste vijf Koniks in de Grafelijkheidsduinen losgelaten. Binnenkort worden er nog drie veulens aan toegevoegd.

Grijze duin

In overleg met Vogelbescherming Nederland is gekozen om naast runderen ook paarden in te zetten om in de hoge grassen in de duinen kort te houden. "Paarden grazen de vegetatie korter af dan koeien en dat maakt dit gebied geschikt voor de konijnen en de zeldzame tapuit", verklaart Landschap Noord-Holland de keuze voor de Konikpaarden. Paarden staan er om bekend dat het ze gras veel korter afgrazen dan runderen. Daarom zijn ook goed geschikt om het natuurgebied bij Den Helder geschikt te maken voor konijn en tapuiten. De door paarden kortbegraasde stukjes, ook wel 'grijze duin' genoemd, zijn ideaal voor hen.

Kommavlinder

Het is de bedoeling dat de tapuiten weer gaan broeden in de duinen. Door verruiging van de duinen zijn ze in veel gebieden al als broedvogel verdwenen. Van de inzet van de Konikpaarden zullen meer dieren profiteren, zegt Landschap Noord-Holland. Ook de kommavlinder en de zandhagedis kunnen hun voordeel doen bij de begrazing.

Broedende tapuit steeds zeldzamer

In de jaren zeventig zaten er nog enkele duizenden paren tapuit in de Nederlandse duingebieden. In de jaren 1998 tot en met 2000 waren er hooguit zeshonderd over. In 2005 werd het aantal geschat op nog maar driehonderd. Tapuiten broeden vooral op de Waddeneilanden en in de duinen van Noord- en Zuid-Holland. Ook zijn er zo af en toe broedpaartjes te vinden op de Veluwe en in Drenthe. Dat de tapuit als broedvogel steeds zeldzamer is geworden, heeft te maken met de teloorgang van het leefgebied van deze bedreigde Nederlandse broedvogel.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 26 oktober 2007 - 1937

Dit past bij 'Tapuit moet profiteren van Koninks'

1 reactie