1

El Hema langer te zien

Omstreden expositie door 30.000 mensen bezocht

Nieuws door

archief oud artikel 29 oktober 2007 Amsterdam, Noord-Holland De omstreden tentoonstelling 'El Hema', over de denkbeeldige Arabische Hema, wordt wegens succes verlengd. Dat maakte Mediamatic, de culturele instelling die de expositie organiseert, bekend. Tot nu toe trok de tentoonstelling 30.000 bezoekers.

De tentoonstelling, die op 25 augustus begon, toont hoe een Arabische Hema eruit zou zien is nu te bezoeken tot en met 6 januari 2008. Het volgens Mediamatic hoge bezoekersaantal van het kunstproject in het Post CS-gebouw in Amsterdam is de reden dat de omstreden expositie langer te zien is.

Halal rookworst

Deze zomer kwam warenhuis Hema nog met Mediamatic in conflict over 'El Hema'. Het kunstproject zou inbreuk maken op het merkrecht en bij het publiek tot verwarring leiden. In de tijdelijke El Hema-winkel zijn onder meer halal rookworsten, Arabische chocoladeletters, een Arabische versie van Jip en Janneke en voordelige hoofddoekjes te koop. Ook het bekende Hema-logo werd in een Arabische vorm gegoten. De Hema vond de expositie 'volstrekt onaanvaardbaar' en schreef een boze brief naar de makers. De Hema dreigde zelfs met een kort geding en schadeclaims.

Sympathie

Vrijwel direct erna ging het warenhuis met Mediamatic in gesprek en draaide het om als een blad aan de boom: de warenhuisketen steunde zelfs de tentoonstelling. "Aangezien Hema sympathie heeft voor kunstzinnige initiatieven, reikt Hema de stichting de helpende hand", aldus een verklaring.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 29 oktober 2007 - 555

Dit past bij 'El Hema langer te zien'