Segway mag vanaf 2009

Minister Eurlings neemt advies SWOV over

Wikipedia over de Segway Nieuws door

archief oud artikel 30 oktober 2007 Nederland heeft er vanaf 2009 een vervoermiddel op de openbare weg bij, de Segway. Minister Camiel Eurlings van Verkeer en Waterstaat heeft besloten de elektronische step toe te laten op de weg. Tot nu toe mocht de Segway alleen op bedrijfsterreinen gebruikt worden.

Hoewel het binnen de huidige Europese regelgeving niet mogelijk is om de Segway toe te laten in het verkeer, gaat Eurlings er binnen de Europese Unie alles aan doen om het bijzondere vervoermiddel zo snel mogelijk de weg op te krijgen. De Europese richtlijnen benoemen de Segway nu als een niet-typegoedgekeurde bromfiets. Eurlings wil dat dat aangepast wordt. Zijn voorganger Karla Peijs was nog fel tegen het gebruik van de Segway op de openbare weg. 

Advies

Met het besluit de Segway toe te staan op fietspaden neemt de minister het advies over van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid. De SWOV adviseerde Eurlings in oktober al. Volgens de conclusies van de deskundigen kan de Segway veilig gebruikt worden in het verkeer. Ook gehandicapten mogen het voertuig gaan gebruiken. Tot nu toe mocht de elektronische step alleen op bedrijfsterreinen gebruikt worden.

Segway Personal Transporter: maximaal 6 kilometer per uur

De Amerikaanse uitvinder Dean Kamen bedacht de Segway Personal Transporter, zoals de tweewieler officieel heet. “Op een dag zag Dean Kamen een man in een rolstoel die moeite had om op een stoepje te komen. Hij dacht hierover na en kwam tot de conclusie dat het niet aan de rolstoel lag, maar aan het feit dat onze maatschappij is ingericht op mensen die hun balans kunnen houden”, zo verhaalt de Nederlandse importeur de uitvinding van Kamen. De tweewieler is eigenlijk een elektronische step met aan de zijkant twee grote wielen. Menselijk evenwicht brengt het voertuig in beweging. Wie achterover leunt stopt. Het karretje kan maximaal 6 kilometer per uur. De NS heeft plannen om Segways te gaan verhuren op stations.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 30 oktober 2007 - 705