Feest in de natuur!

Voor alle informatie over de Nationale Boomfeestdag informeer in de gemeente of kijk op de website. |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

20 februari 2005 Kerkrade Dit jaar wordt in heel Nederland op 16 maart de Nationale Boomfeestdag in Kerkrade gevierd. De viering wordt gehouden in het nog te openen ‘gaiapark’, die in het gebied Park Gravenrode wordt gerealiseerd. In het Gaiapark nemen bomen en planten een belangrijke plaats in.

Het thema voor 2005 is ‘Bomen en Dieren’. Deze twee onderwerpen zijn op veel manieren met elkaar verbonden. Dieren zijn vaak afhankelijk van bomen, zoals de bladeren, vruchten en zaden die bomen leveren als voedselvoorziening. Ook worden bomen gebruikt als bijvoorbeeld schuilplaats. Dode bladeren zijn belangrijk voedsel voor de kleinere insecten, die op hun beurt door hun uitwerpselen voor een vruchtbare grond zorgen. Maar bomen zijn ook afhankelijk van dieren, als het gaat om bestuiving of het verspreiden van zaden. De boom van het jaar is dit jaar de moeraseik. De moeraseik is een redelijk snelgroeiende boom met een rechte stam.

In een aantal gemeenten is het mogelijk om kinderen hun eigen boom te laten planten. Sommige gemeenten geven aan dat het moeilijk is om een goede plaats te vinden om de bomen te planten. Daarom is het een idee om een contact op te nemen met Staatsbosbeheer of een provinciaal landschap in de buurt en bespreek de mogelijkheden om een excursie te organiseren met de boswachter.

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2005-01-18 16:57:53 - 1223