Natuurwerkdag iets populairder

Landschapsbeheer Nederland rekent op meer dan 12.000 bezoekers

Nieuws door

archief oud artikel 1 november 2007 De Natuurwerkdag belooft meer bezoekers dan ooit te trekken. Er zijn iets meer aanmeldingen dan vorig jaar. Landschapsbeheer Nederland verwacht zaterdag meer dan 12.000 bezoekers.

Op 3 november gaan naar verwachting iets meer personen dan in 2006 aan de slag in de Nederlandse natuur. Vorig jaar deden 12.000 mensen mee, waarvan 40 procent nooit eerder in de natuur werkte. "Met de aanmeldingen zitten we nu iets boven die van 2006", zegt Paul Minkjan van Landschapsbeheer Nederland. "Wel merken we dat er min of meer een plafond zit aan het aantal deelnemers. Dat kom onder ander door de beschikbaarheid van gereedschap en de kwetsbaarheid van sommige werkterreinen."

Incidenteel

De licht gestegen populariteit heeft een tweetal oorzaken, denkt Minkjan. Het vrijwilligerswerk ontwikkelt zich volgens hem steeds meer in de richting van 'wisselende contacten'. "Men wil wel incidenteel aan vrijwilligerswerk doen, maar zich niet altijd vastleggen op langere termijn. De Natuurwerkdag is een mooie gelegenheid om vrijblijvend kennis te maken met groen vrijwilligerswerk." Bovendien zitten deelnemers in een situatie waarin er veel meer 'nieuwelingen' zijn: dat vinden de meeste mensen prettig, zegt hij. Ook een andere factor speelt een rol. "Er is sprake van een sterk toenemende aandacht voor de eigen omgeving en de eigen geschiedenis. Een belangrijk onderdeel daarvan zijn allerlei landschapselementen en de natuur", aldus Minkjan.

Gezellig

Hoewel de redenen divers zijn om mee te doen, blijkt uit enquêtes dat er een aantal belangrijke motieven zijn om mee te doen aan de Natuurwerkdag. Uit het onderzoek komt naar voren dat Mensen willen lekker buiten zijn en iets terugdoen voor de natuur. Bovendien is gezelligheid een reden om deel te nemen.

Verhagen

Op meer dan 315 plekken in heel het land gaan zaterdag mensen aan het werk in de natuur. Ze zullen onder meer gaan snoeien, poelen schoonmaken en wilgen knotten. Op het Balloërveld in Drenthe komt bovendien minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen met een delegatie andere CDA'ers op bezoek.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 1 november 2007 - 520

Dit past bij 'Natuurwerkdag iets populairder'