Grootste wildlife art-tentoonstelling van Europa

't Kunsthuis van het Oosten   Redactioneel door

archief oud artikel 5 november 2007 Enschede, Overijssel De kunstwerken van ruim veertig kunstenaars zijn vanaf zaterdag 3 november te zien in 't Kunsthuis van het Oosten in Enschede. Alle kunstenaars gebruikten dezelfde inspiratiebron: dieren in de natuur. 'Wild in de Natuur' is de grootste wildlife art-tentoonstelling van Europa en is tot 2 december gratis te zien.

Dit jaar organiseert 't Kunsthuis van het Oosten de tentoonstelling voor de 29e keer. De 44 kunstenaars uit Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Hongarije, Noorwegen, Polen en de Verenigde Staten zijn door een vakjury uit een groot aantal aanmeldingen geselecteerd.

Oog voor detail

Gé Nijhuis, eigenaar van 't Kunsthuis van het Oosten, organiseert de jaarlijkse tentoonstelling. Op de website Wildlife-Art.nl vertelt Nijhuis over het genre natuurkunst: „Het kunstwerk moet die omgeving ademen. In dit genre moet alles kloppen. Je moet een lynx niet schilderen in een Veluws landschap of een citroenvlinder op een herfstaster. In een dierentuin gedragen dieren zich anders dan in de natuur. Bovendien zijn ze vaak te vet door de goede voeding die ze krijgen. Ook hun nagels zijn meestal te lang. Je kunt er best ruwe schetsen maken en de grove opzet bestuderen. Dat je voor de detaillering foto's gebruikt is evenmin erg.” Een schilder die veel verschillende soorten dieren uitbeeldt, is in zijn ogen een amateur. „Het bestaat niet dat je de anatomie, het gedrag en de leefomgeving van een groot aantal beesten tot in detail kent. Een schilder die zijn vak serieus neemt, gaat zich specialiseren.” Nijhuis heeft niets tegen abstracte kunst, maar realistische kunst stelt volgens hem altijd iets voor. Letterlijk. „Een realistische of naturalistische schilder ziet vaak ook andere dingen dan de meeste mensen. Hij heeft geleerd oog te hebben voor details. Een bemoste steen of een afgevallen blad. De kunstenaar kijkt om te registreren en dat kan voor toeschouwers enorm verrijkend zijn.”

Wisselbeker

Omdat 'Wild in de Natuur' de grootste wildlife art-tentoonstelling in Europa is, komen er veel bezoekers op het museum in Enschede af. De bezoekers kunnen de tentoonstelling iedere dag van 11.00 uur tot 17.00 uur gratis bekijken en kunnen op hun favoriete kunstenaar stemmen. De kunstenaar die de meeste stemmen krijgt, wint de publieksprijs: de 'Wild in de Natuur Wisseltrofee'. Vorig jaar werd deze gewonnen door Ron Meilof, die ook dit jaar exposeert. De kunstwerken van de 44 kunstenaars hebben veel verschillende stijlen, maar alle kunstenaars hebben één ding gemeen: ze zijn wild van de natuur.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2007-11-05 10:11:31 - 5966