1

Lichtkunstwerken verlichten Eindhoven

22 lichtkunstwerken in Nederlandse lichtstad tijdens 'GLOW'

GLOW Eindhoven Redactioneel door

archief oud artikel 6 november 2007 Eindhoven, Noord-Brabant Eindhoven is de lichtstad van Nederland. Dat staat buiten kijf. Met het lichtfestival 'GLOW' wil de stad zich bovendien internationaal profileren als 'Eindhoven City of Light'. Lichtkunstenaars uit de hele wereld hebben verspreid over Eindhoven kunstwerken gemaakt van licht. 'GLOW' is van 9 tot en met 18 november te zien.

Vorig jaar werd GLOW voor het eerst georganiseerd. Toen kwamen er vijftigduizend bezoekers op af. Dit jaar heeft de organisatie er daarom nog een schepje bovenop gedaan: er zijn bijna twee keer zoveel kunstwerken. De kunstwerken zijn overal door de hele stad te zien op mooie en vaak niet voor de hand liggende plekken. Op een speciale plattegrond is te zien waar de 22 lichtkunstwerken staan.

Brandend water

De Tsjechische kunstenares Magdalena Jetelová heeft op de bodem van een parkeergarage een laag water aangebracht. Door een lichtgevende spiraal lijkt het wateroppervlak geen einde te hebben. Haar Nederlandse collega Nan Hoover projecteert de zon op bewegend water, waardoor het lijkt alsof het water in brand staat.

Lichtstad

"Eindhoven eindigde dit jaar op de tweede plaats van de ranglijst van de beste binnensteden van Nederland. Dat is mede te danken aan GLOW", zegt Gerrit Braks, burgemeester van Eindhoven. Volgens hem was het lichtfestival vorig jaar een groot succes. "Niet alleen vanwege het grote aantal bezoekers, maar ook vanwege de vele positieve reacties." GLOW en Eindhoven passen volgens hem heel goed bij elkaar. "Geen enkele andere Nederlandse stad heeft immers zoveel kennis van licht in huis en wordt zo sterk met licht geassocieerd. Bovendien is het met kunstenaars uit onder meer Mexico, Servië en Duitsland een internationaal festival. Ik hoop dat GLOW zich verder zal ontpoppen tot een internationaal en toonaangevend festival dat onze stad nog nadrukkelijker op de kaart zet als een levendige stad en een centrum van (licht)technologie."

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 6 november 2007 - 1581