1

Natuurmonumenten restaureert Twentse monumenten

Boerderij Bommelas en schuur Erve't Markslag gerenoveerd

Stichting Rijwielpaden Haaksbergerveen Nieuws door

archief oud artikel 12 november 2007 Haaksbergen, Overijssel Natuurmonumenten is gestart met het restaureren van twee historische boerengebouwen in Overijssel. Boerderij Bommelas, een rijksmonument in natuurgebied Buurserzand, en de schuur Erve't Markslag bij Witte Veen krijgen een grondige opknapbeurt.

Eind december moet de restauratie voltooid zijn. De werkzaamheden duren zeker zes weken, zegt de natuurorganisatie. Het hout- en metselwerk, de dakconstructie en delen van het binnenwerk van beide gebouwen moeten gerepareerd worden. Natuurmonumenten gaat beide gebouwen in oorspronkelijke staat herstellen.

Fonds

Uit een rapport van de Monumentenwacht bleek deze zomer dat beide Twentse gebouwen, die nabij Haaksbergen liggen, nodig gerenoveerd moesten worden. Natuurmomenten is als eigenaar verplicht deze boerengebouwen te onderhouden. De kosten voor de restauratie bedragen 75.000 euro. Ruim de helft daarvan betaald Natuurmonumenten zelf. De provincie Overijssel draagt 10.000 euro bij. Ook wordt een gedeelte gesubsidieerd door de Europese Unie. Uit een Europees fonds voor regionale ontwikkeling krijgt de natuurorganisatie 26.500 euro.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 12 november 2007 - 1136