1

Expeditieteam Naturalis onderzoekt koraalriffen

Zeeteam hoopt bij Raja Ampat ook nieuwe soorten te ontdekken

Museum-Naturalis - Nationaal Natuurhistorisch Museum Nieuws door

archief oud artikel 13 november 2007 Leiden, Zuid-Holland Het Zeeteam van natuurhistorisch museum Naturalis doet vanaf dinsdag onderzoek naar het leven in de ongerepte koraalriffen van de Stille Oceaan. Het internationale team van 21 onderzoekers hoopt bij de eilandengroep Raja Ampat bovendien een aantal nieuwe soorten te ontdekken.

Vier weken lang, tot 17 december, bestuderen de wetenschappers de koraalriffen bij de eilandengroep Raja Ampa die bij de Indonesische provincie Papoea horen. De leden van het expeditieteam proberen tijdens intensieve duiksessies zoveel mogelijk soorten te verzamelen. Tussen het koraal gaan de onderzoekers op zoek naar garnalen, krabben, zachte en harde koralen, sponzen, slakken, wormen en algen, meldt Naturalis. Ze willen daarmee de soortenrijkdom in kaart brengen.

Platwormen

Wellicht ontdekt het team, met specialisten uit Indonesië, Nederland, Palau en de VS, ook nieuwe soorten op de zeebodem. Dat is geen rare gedachte: onlangs vond natuurbeschermingsorganisatie Conservation International nog vijftig onbeschreven soorten in het gebied, waaronder de wandelende haai. In het gebied zijn bovendien achthonderd soorten vissen en vijfhonderd koraalsoorten waargenomen. "Ons interesseert vooral wat de onderlinge relaties zijn. Wat vreet nou wat op zo'n koraal? Het is echt een hotspot van biodiversiteit. We gaan observaties doen, samples verzamelen, DNA, álles gaat mee", aldus expeditielid Gerard van der Velde, ecoloog aan Radboud Universiteit Nijmegen. Zelf onderzoekt hij in het gebied platwormen, fraai gekleurde wormen tussen het koraal. "Ik heb net een nieuwe digitale camera gekocht: ik ga al die wurmen fotograferen voor ik ze in buisjes stop."

Bescherming

De expeditie, een vervolg op eerdere reizen in 2003 en 2005, moet natuurbeschermers gegevens opleveren die helpt bij het beschermen van het koraal. Met de informatie kunnen ze de lokale overheid adviseren. Een deel van de gevonden zeedieren- en planten neemt het team mee terug naar Leiden om ze verder te onderzoeken. Ook het publiek kan de expeditie een klein beetje mee beleven: tot eind dit jaar zijn vondsten van eerdere expedities in Naturalis te bewonderen.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 13 november 2007 - 571