Droomauto's

Tentoonstelling 'Joyriding' in Amsterdamse Platform21

Platform21 Redactioneel door

archief oud artikel 13 november 2007 Amsterdam, Noord-Holland Hoe zullen onze auto's er over vijftig jaar uitzien? Kunstenaars en ontwerpers uit de hele wereld hebben toekomstauto's ontworpen, en zich daarbij niet laten tegenhouden door wat er allemaal technisch wel of niet mogelijk is. Het resultaat, een bonte verzameling van futuristische wagens, maakt nieuwsgierig naar de toekomst. De tentoonstelling heet 'Joyriding' en is van 18 november tot 3 februari te zien in Platform21 in Amsterdam.

Platform21 is een centrum voor ontwerp, mode en creatie en heeft vaak tentoonstellingen die je na laten denken over de toekomst. 'Joyriding' is ook zo'n show. Je kunt het eigenlijk geen autotentoonstelling noemen, want er zijn geen echte werkende auto's te zien. Zelfs geen 'conceptcars', dat zijn futuristische auto's die autofabrikanten maken om over de toekomst na te denken. Nee, Joyriding is meer een soort modeshow, die niet gemaakt is door autofabrikanten, maar door kunstenaars.

Racen

Op de expositie zijn vooral veel plaatjes van voertuigen te zien. Op de muren worden door een beamer animatiefilmpjes geprojecteerd van de auto's van de toekomst. Platform 21 vroeg een aantal ontwerpers om afstandsbestuurbare modelauto's om te bouwen tot hun eigen droomauto's. "Toen we dat voorstelden, waren ze meteen enthousiast", zegt Dewi Pinatih van Platform21. De modelauto's zijn op de tentoonstelling te zien en op de opening op 17 november wordt er zelfs met de auto's geracet.

Sturen met je lichaam

De voertuigen zijn erg fantasierijk en soms werkelijk adembenemend. De geprojecteerde animatie laat een snelweg van de toekomst zien, met ronde vormen en auto's die als 'persoonlijke bubbels' rustig voortbewegen. Er zijn ook auto's die juist voor de snelheid ontworpen zijn, zoals 'De Bugiman' van Ehasan Moghaddampour. Kunstenaar Hugo Vrijdag maakte een kartonnen versie van de eMotio, een driewieler die je kunt besturen door je lichaamsgewicht van de ene kant naar de andere kant van de wagen te verplaatsen. Een andere kunstenaar laat een concept van 'The New Gypsies' zien, een auto-en-huiscombinatie met afneembaar voertuigje. 'Joyriding' is leuk voor iedereen die wel eens een kijkje in de toekomst wil nemen. "We verwachten jongeren en ouderen, studenten en huisvrouwen", zegt Dewi Pinatih. "De tentoonstelling is echt voor een heel breed publiek. 'Joyriding' is van 18 november tot 3 februari van woensdag tot en met zondag gratis te bezoeken.

Deze 'concept car' is niet op de tentoonstelling te zien, maar maakt je wel nieuwsgierig naar de toekomstige auto's.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2007-11-13 12:26:02 - 2012