Bevers voorlopig uit beeld

Biesboschcentrum bouwt aan nieuwe beverburcht

Nationaal Park de Biesbosch - Biesboschcentrum Dordrecht Nieuws door

archief oud artikel 9 januari 2008 Dordrecht, Zuid-Holland Heb nog even geduld; bijna zijn er weer bevers te bewonderen bij Biesboschcentrum Dordrecht. Deze week zijn de bouwwerkzaamheden gestart voor de bouw van een nieuwe beverobservatorium. Voorlopig zijn de bevers daarom nog niet zichtbaar voor het publiek.

In 2005 wordt bever Mieneke geveld door een door haarzelf omgeknaagde boom, begin 2006 overlijdt bever Makker. Met zijn dood kwam een einde aan het oude beverobservatorium – in 1990 geopend. Biesboschcentrum Dordrecht krijgt dit jaar eenzelfde gebouw maar dan in een modern jasje. Half mei gaat de nieuwe beverburcht open voor bezoekers.

Rustig

Nieuwe bewoners heeft het nog te bouwen beverobservatorium ook al. Een 5-jarig mannetje en een 2-jarig vrouwtje afkomstig uit Natuurpark Lelystad werden dinsdag overgebracht naar Dordrecht. Vanwege de bouwwerkzaamheden verblijven de dieren voorlopig in een tijdelijke burcht. "Zo kunnen ze rustig hun nieuwe omgeving leren kennen", aldus het Biesboschcentrum. "De kans dat het publiek een glimp van de bevers zal opvangen is klein. Het oude observatieplatform is gesloopt en een nieuwe moet nog gebouwd worden. Bovendien is het bouwterrein rondom het BeverBos niet toegankelijk."

Sponsors

De bekostiging van de nieuwe beverattractie is nog niet helemaal rond. De helft betaalt Natuur- en Recreatieschap De Hollandse Biesbosch, waar het centrum onderdeel van is, uit eigen zak. Voor de andere helft heeft de organisatie al een aantal sponsors gevonden, maar blijkbaar niet genoeg om heel het bedrag over te kunnen maken aan de aannemer.

Onderzoek

Ook in het wild komen bevers overigens voor in de Biesbosch. In 1988 werd een veertigtal bevers uitgezet in het nationale park. Onderzoek toont aan dat de herintroductie geslaagd is: inmiddels leven er meer dan honderd exemplaren in de Biesbosch.

Bevers krijgen naam per sms

Biesboschcentrum Dordrecht zet moderne communicatiemiddelen in voor het zoeken naar een nieuwe naam voor beide bevers. De bewoners van de nieuwe burcht krijgen hun nieuwe naam per sms te horen. Binnenkort komt het centrum met een oproep om een originele naam voor de dieren te verzinnen.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 9 januari 2008 - 2957