1

Groningen stelt Kunstenfestival uit

"We hebben domweg meer tijd nodig"

Nieuws door

archief oud artikel 10 januari 2008 Groningen, Groningen Groningen stelt het in oktober geplande Kunstenfestival Groningen uit naar 2009. Dat heeft het college van burgemeesters en wethouders besloten. "Er is meer tijd nodig om een nieuw hoogstaand cultureel festival neer te zetten."

In 2006 besloot de gemeente Groningen geld opzij te zetten voor een nieuwe cultureel festival. De gemeente wil een artistiek hoogwaardig festival, met als voorbeelden Noorlicht, Noorderslag en Noorderzon, toevoegen aan de festivalreeks. Het Kunstenfestival Groningen moet bovendien het  imago als cultuurstad oppoetsen. Het plan was om het festival dit jaar te laten plaatsvinden.

Tijdgebrek

Dat gaat echter niet door. Het festival wordt verplaatst naar 2009. Belangrijkste reden voor het uitstel is tijdsgebrek. "Gezien de culturele doelstellingen van het Groninger college is meer tijd nodig om een nieuw hoogstaand cultureel festival neer te zetten dat recht doet aan de rijke culturele traditie van Groningen", zegt cultuurwethouder Jaap Dijkstra.

Tegenvaller

Een andere tegenvaller is het wegvallen van twee sleutelfiguren. Artistiek leider Paolo Aniello en beoogd artistiek boegbeeld vielen eind 2007 door ziekte weg. "Vervanging van hen is op deze termijn niet meer mogelijk", zegt Dijkstra. "We hebben domweg meer tijd nodig."

Trots

De gemeente en Stichting Kunstenfestival Groningen verplaatsen het festival nu naar het Hanzejaar 2009. Uitstel is jammer, stelt de cultuurwethouder. "Maar we hebben er vertrouwen in dat we volgend jaar genieten van een mooi festival waar we als stad trots op kunnen zijn."

Jubileum Stadsschouwburg gaat wel door

Aanvankelijk was het de bedoeling dat het 125-jarig jubileum van de Stadsschouwburg van Groningen gelijktijdig met het Kunstenfestival Groningen gevierd zou worden. Het uitstel gooit nu echter roet in het eten. Het college meldt te zoeken naar een 'andere passende invulling'. "Daar zijn we hard mee bezig", aldus wethouder Dijkstra.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 10 januari 2008 - 467

Dit past bij 'Groningen stelt Kunstenfestival uit'