1

Meer Belgen, minder Amerikanen

Recordaantal buitenlandse toeristen bezochten vorig jaar Nederland

Nieuws door

archief oud artikel 11 januari 2008 Steeds meer Belgen gingen in Nederland op vakantie. Amerikanen en Japanners boekten juist minder vakanties naar Nederland. Nog nooit waren er overigens zoveel buitenlandse vakantiegangers als in 2007.

Dat heeft het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) donderdag bekendgemaakt. Het aantal Belgen dat hun vakantie vierde in Nederland groeide met 11 procent. In totaal bezochten 1,1 miljoen Belgische vakantiegangers ons land. Daarmee neemt België de derde plek in op ranglijst van buitenlandse bezoekers. Onze zuiderburen boeken vooral korte vakanties, zo blijkt uit de cijfers. Nederland is bovendien snel en makkelijk te bereiken en heeft een gevarieerd aanbod. Ook het promotie van Nederland in België heeft geholpen. Ook steeds meer Spanjaarden namen de wijk naar Nederland. De toename van het aantal al dan niet goedkope luchtvaartverbindingen zorgt ervoor dat meer Spaanse toeristen een bezoek brengen. Ook het aantal Braziliaanse, Russische Chinese en Indische toeristen nam toe.

Yen en dollar

Amerikaanse en Japanse toeristen bleven afgelopen jaar juist meer weg uit Nederland. Reizen naar Nederland blijkt voor beide nationaliteiten duurder te worden. De dure euro ten opzichte van de yen en de dollar maakt het voor hen minder aantrekkelijk een vakantie te boeken. Voor de Amerikanen speelden ook de krapte op de Amerikaanse hotelmarkt en de onder druk staande Amerikaanse economie mee. De Japanse reismarkt staat al jaren onder druk. Door een tegenvallende zomer bleef het aantal Duitse toeristen stabiel.

Vliegtax

Nog nooit waren er zoveel buitenlandse vakantiegangers in Nederland als in 2007, zegt het NBTC. Het aantal buitenlandse toeristen groeide met drie procent. Voor 2008 verwacht het bureau een lagere groei. Oorzaken zijn de invoering van de vliegtax en ongunstige economie in belangrijke herkomstlanden als de Verenigde Staten.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 11 januari 2008 - 3012

Dit past bij 'Meer Belgen, minder Amerikanen'