1

Dirk Scheringa slaat eerste paal

Nieuw Scheringa Museum voor Realisme in 2010 klaar

Scheringa Museum voor Realimse - voorheen-Frisia-Museum Nieuws door

archief oud artikel 15 januari 2008 Opmeer, Noord-Holland Sportbestuurder en bankier Dirk Scheringa slaat komende vrijdag de eerste paal voor zijn eigen museum in Opmeer. Het nieuwe Scheringa Museum voor Realisme moet in 2010 open gaan voor het publiek.

Met het slaan van de eerste paal zijn de laatste uren geslagen voor het huidige Scheringa Museum voor Realisme aan de Spanbroekerweg 162 in Opmeer. Naar verwachting gaat het nieuwe museum over magisch realisme en realisme in januari 2010 open voor het publiek. Dat is later dan gepland.

Bomen

Aanvankelijk was het de bedoeling dat eind 2006 begonnen zou worden met de nieuwbouw. "Alle bomen zijn nu letterlijk en figuurlijk uit de weg geruimd voor de bouw van het nieuwe museum", zegt Fenna Geertsema van het Noord-Hollandse museum. Volgens haar liep de bouw uit door bezwaren vam bewoners, juridisch gesteggel, vertragingen rondom vergunningen en een aantal andere zaken. Wat ze precies met 'andere zaken' bedoeld wil Gelderman niet kwijt. "Dat we nu kunnen beginnen met de bouw van het nieuwe museum is veel belangrijker."

Modern

Het in 1997 geopende Scheringa Museum voor Realisme - tot juli 2005 het Frisia Museum genoemd - krijgt daarmee een moderner onderkomen. Op een oppervlakte van tienduizend vierkante meter moet een gebouw verschijnen waarin daglicht een grote rol speelt. Het ontwerp van architect Herman Zeinstra moet ervoor zorgen dat de vaste én tijdelijke museumcollecties getoond kunnen worden. Daar is nu nog geen ruimte voor. Het nieuwe museum bestaat uit drie onderdelen. In het collectiehuis is de vaste collectie te zien, terwijl in het gastenhuis de tijdelijke tentoonstellingen te zien zijn. In het publieke huis zijn onder meer kantoren, museumwinkel en bibliotheek gehuisvest.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 15 januari 2008 - 2693