1

Artis toont bijzondere haaien

Ontdekking: kleine verpleegsterhaai is niet levendbarend, maar legt eieren

Artis ZOO Amsterdam Nieuws door

archief oud artikel 23 januari 2008 Amsterdam, Noord-Holland In Artis kan het publiek sinds woensdag voor het eerst twee jonge kleine verpleegsterhaaien zien. Bijzonder omdat deze haaiensoort nooit eerder gekweekt werd.

De twee kleine verpleegsterhaaien komen uit eigen kweek. De Amsterdamse dierentuin noemt dat zeer bijzonder. "Artis is er als eerste aquarium ter wereld in geslaagd deze haaiensoort, die zelden in aquaria zijn te bewonderen, te kweken." De haaien kwamen een jaar geleden uit het ei en zijn nu groot genoeg om in het grote Aquarium geplaatst te worden. De vissen zwemmen sinds woensdagochtend in het grote Aquarium in de hoofdstedelijke dierentuin.

Ontdekking

Met de kweek deed Artis een bijzondere ontdekking: de kleine verpleegsterhaai legt eieren. Tot voor kort werd ervan uitgegaan dat de haaien levendbarend waren. "Over de levenswijze en voortplanting van het dier is verder zeer weinig bekend. De kweek van de jonge haaien in Artis levert dan ook naar verwachting een schat aan wetenschappelijke informatie op, wereldwijd."

Helsinki

Twee andere jonge kleine verpleegsterhaaien, ook uit eigen kweek, verhuizen binnenkort naar Finland. Terug naar de voormalige woonplaats van de moeder van het viertal jonge haaitjes. Zij is afkomstig uit het Sealife Centre in Helsinki. Eerder kweekte Artis met succes ook al stierkophaaien en bruine grondhaaien.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 23 januari 2008 - 4168

Activiteiten ARTIS

Later dit jaar

Aardbewoners Festival


Van 15 tot en met 23 juni organiseert ARTIS voor de eerste keer het Aardbewoners Festival. Tijdens dit festival is er, voor jong én oud, van alles te doen om weer in verbinding te komen met natuur...