Beschuit met muisjes in de Nederlandse dierentuinen!

Op kraamvisite bij nevelpantertjes, een zebrajong en kleine giertjes

Meer dierentuinen in Nederland Nieuws door
Foto 1. De nieuwsgierige babywombat in BestZOO. Foto: BestZOO © Bianca van Vugt

26 mei 2023 bijgewerkt: 15 juni 2023 Opmerkelijk Landelijk Het was weer feest in de Nederlandse dierentuinen. Een nevelpantertweeling, een zebrajong en kleine giertjes, ze kwamen in de afgelopen maanden allemaal ter wereld. Ga langs en bekijk de jonge diertjes met eigen ogen!

Tien babygiertjes geboren in Blijdorp

Rotterdam, Zuid-Holland - Een wel heel bijzondere geboortegolf in Diergaarde Blijdorp. Maar liefst tien bedreigde Rüppellsgieren kropen uit hun ei. Waar de gieren normaal gesproken maar één ei per seizoen leggen, hebben ze in Rotterdam een trucje bedacht. Zodra het ei gelegd is, gaat het linea recta naar de broedmachine. Wanneer het eerste ei verloren gaat, gaan vader en moeder namelijk vaak voor een tweede ronde. Slim! Komt het ei uit in de broedmachine? Dan gaat het kuiken terug naar de ouders óf naar een adoptiekoppel in een andere dierentuin. De babygiertjes zijn te daardoor ook te zien in Avifauna, Safaripark Beekse Bergen én Dierenpark Amersfoort.

Foto 2. Maak kennis met tien jonge Rüppellsgieren in de Nederlandse dierenparken. Foto: Diergaarde Blijdorp

Baby zebra in Burgers' Zoo

Arnhem, Gelderland - Vrolijk huppelt het pasgeboren zebraatje over de savanne van Burgers' Zoo. En niet alleen nu is het diertje enthousiast. Het gestreepte beestje kon namelijk niet wachten om geboren te worden! Waar de grantzebra's in het dierenpark normaal gesproken midden in de nacht ter wereld komen, zag het veulen dit keer direct het levenslicht. Een extra bijzondere baby dus. En schattig bovendien. Ga snel een keer op kraamvisite in Arnhem om het blije dier in het echt te bewonderen.

Bekijk de beelden van de bevalling:

Wombat geboren in BestZOO

Best, Noord-Brabant - 'Een wom wat?' Dat je dit Australische buideldier nog nooit in het echt hebt gezien, komt waarschijnlijk doordat er in de Nederlandse dierentuinen tot voorkort maar twee wombats leefden. Tot voorkort inderdaad, want in april werd het eerste wombatjong ooit in Nederland geboren in BestZOO. Hieperdepiep! De kleine spruit schuilt nog even veilig bij moeders in de buidel. Maar het jong is wel super nieuwsgierig, dus als je geluk hebt vang je bij je bezoekje aan het Brabantse dierenpark misschien een glimp op. In Best zijn trouwens nog meer jonge diertjes geboren: ringstaartmaki's, zwarte zwaantjes, goudkopleeuwaapjes, een dwergmara en een pinché aapje.

Foto 3. Dat is-ie dan! Het eerste wombatjong ooit in Nederland geboren. Foto: BestZOO © Bianca van Vugt

Vicuña geboren in GaiaZoo

Kerkrade, Limburg - Er was ook beschuit met muisjes in GaiaZOO. Blauwe muisjes! De geboren vicuñababy is namelijk een jongetje. Voor wie niet weet wat voor dier een vicuña is: het is de kleinste kameelachtige en lijkt wel een beetje op een alpaca. Het jonge dier weegt zo'n 4 tot 6 kilogram en is daarmee maar net iets zwaarder dan een mensenbaby. De dieren die normaal gesproken in het Andesgebergte leven, hebben het ook uitstekend naar hun zin op de Pampa van het dierenpark in Kerkrade. En dat is ook te zien aan de jongste aanwinst van de familie, die wandelt al vrolijk in het rond. Fluffy!

Foto 4. De jonge vicuña in GaiaZOO. Foto: GaiaZOO

Nevelpantertweeling in Ouwehands Dierenpark

Rhenen, Utrecht - Ze gaan alweer richting de drie maanden, maar dat maakt ze niet minder leuk. In Ouwehands Dierenpark ontdekt de nevelpanter-tweeling, naast de nestbox, ook steeds vaker het binnenverblijf. En vanaf half juni zetten de jongedames ook hun eerste stapjes buiten. Samen met vader en moeder trekken ze de wijde wereld in. Kleine meisjes worden groot, dus als je de pantertjes wil zien nu ze nog klein zijn, ga dan snel bij ze op bezoek! Als ze volwassen zijn, gaan de zusjes op zichzelf wonen in andere dierentuinen om zelf voor nageslacht te zorgen.

Foto 5. Schattig zijn ze, de nevelpantertjes. Foto: Ouwehands Dierenpark

Meer dagjes dierentuin

Foto 6. Af en toe kijkt de pasgeboren wombat in BestZOO om het hoekje. Foto: BestZOO © Bianca van Vugt

Laatst gewijzigd: 2023-06-15 14:21:13 · Gepubliceerd: 26 mei 2023 - 1187