National Gallery hangt 'Goudstikker' op

'Veerpontje op een rivier' hing voorheen in Rijksmuseum

Nieuws door

archief oud artikel 24 januari 2008 Een bijzonder schilderij van Salomon van Ruysdael, 'Veerpontje op een rivier', hangt sinds vorige week aan de muur van de National Gallery of Art in Washington. "We zijn erg blij dat we dit belangrijke werk aan onze collectie toe kunnen voegen."

Amerikanen kunnen sinds afgelopen vrijdag in de National Gallery of Art in Washington het schilderij 'Veerpontje op een rivier' van Salomon van Ruysdael bewonderen. De komst van het schilderij van een van Hollands meest vermaarde landschapschilders is mogelijk gemaakt door de familie Goudstikker. Het Rijksmuseum moest het schilderij vorig jaar teruggeven na een besluit van Medy van der Laan. De toenmalig staatssecretaris zei namens de staat eigendom te zijn van het schilderij en gaf het samen met nog 166 andere schilderwerken terug aan de erven Goudstikker. Na de vlucht van de familie Goudstikker verkochten de beheerders van de kunsthandel de schilderijen aan de nazi's, de uitdrukkelijke wens van de familie negerend.

Gekocht

"Het Rijksmuseum heeft dit schilderij begin 2007 teruggegeven aan de erven van Jacques Goudstikker. Zij hebben het schilderij op de veiling gebracht. Het museum in Washington heeft het vervolgens gekocht van die erven", licht Boris de Munnick van het Rijksmuseum desgevraagd toe. Voor hoeveel euro het Amerikaanse museum het schilderij gekocht heeft, is onbekend.

Eerste

Dat zal de National Gallery of Art weinig boeien. In de West Building is het in 1649 schilderij sinds vorige week te zien. Museumdirecteur Powell is erg verguld met de komst van het schilderij. "'Veerpontje op een rivier' is het eerste schilderij van Van Ruysdael in ons museum", meldt hij trots.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 24 januari 2008 - 486

Dit past bij 'National Gallery hangt 'Goudstikker' op'