Utrechtse grachten mogelijk werelderfgoed

"Middeleeuws grachtenstelsel nergens anders op de wereld te vinden"

Nieuws door

archief oud artikel 24 januari 2008 Utrecht gaat haar grachten, werven en bruggen voordragen voor de werelderfgoedlijst van Unesco. Volgens de stad is het middeleeuwse stelsel zo uniek dat het op de lijst thuishoort.

Nergens is een dergelijk middeleeuws grachtenstelsel met aangesloten kelders en lange kades te vinden, zegt de gemeente. Daarom wil Utrecht de bekende havens in de binnenstad voordragen bij Unesco, een organisatie van de Verenigde Staten die de lijst van culturele erfgoederen samenstelt. De havens werden gebouwd tussen 1300 en 1500. Utrechtse handelaren konden door de bouw van de kelders hun handelswaar – meestal per schip vervoerd - beter opbergen.

Aantrekkingskracht

De nieuwe status van het middeleeuwse stelsel zou goed zijn voor de toeristische aantrekkingskracht, stelt de gemeente. Ook zou het beter zijn voor behoud van het monument. Voorlopig duurt het nog even voordat het Utrechtse havenstelsel op de lijst komt. Een mogelijke nominatie komt pas vanaf 2011 in beeld, omdat momenteel al een aantal andere Nederlandse monumenten voorgedragen. Bovendien komen de historische grachten eerst op een nationale voorlopige lijst terecht, die het Rijk overlegt aan de Unesco.

Trap

In augustus 2006 kwamen de Utrechtse grachten nog uitgebreid in het nieuws. Tijdens een openluchtconcert brak een trap waarop bezoekers stonden. Een vrouw overleed nadien en raakten enkele anderen zwaargewond.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 24 januari 2008 - 1074

Dit past bij 'Utrechtse grachten mogelijk werelderfgoed'