Huismus meest getelde tuinvogel

"Je ziet zelden één mus"

Nieuws door

archief oud artikel 28 januari 2008 Hoewel het slecht gaat met de huismus, is deze mus toch de meest getelde vogel van afgelopen weekend. Deelnemers aan de Nationale Tuinvogeltelling zagen minimaal 91.464 huismussen.

Net als vorig jaar voert de huismus ook in 2008 de Nationale Tuinvogel Toptien aan. Volgens de Vogelbescherming, die de telling organiseerde, is de populatie huismussen de afgelopen 25 jaar gehalveerd. Toch heeft de organisatie daar een verklaring voor. "Huismussen leven echter bijna uitsluitend binnen de bebouwde kommen rondom huizen en komen juist veelvuldig in tuinen voor. Ook is het een kolonievogel, zodat je zelden één mus ziet maar meestal een groep." Zo'n 14.000 mensen telden zaterdag en zondag de vogels in hun tuin.

Trekvogels

De Vogelbescherming noemt het opvallend dat er meer overwinterende trekvogels in de tuinen zijn te zien. Zwartkoppen, tjiftjaffen en witte kwikstaarten verblijven deze winter meer en meer in de Nederlandse tuinen, meldt de organisatie. De klimaatverandering zou daar debet aan zijn.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 28 januari 2008 - 1415

Dit past bij 'Huismus meest getelde tuinvogel'