Bouwvakkers leggen oude muur bloot

 deel via WhatsApp | Nieuws door

Valkenburgse muur stamt uit 1759

29 januari 2008 Valkenburg, Limburg In Valkenburg zijn bouwvakkers maandag op een 18e eeuwse muur gestuit. "Dit deel van de muur is normaal gesproken onzichtbaar omdat het onder de waterlijn ligt."

De historische muur werd ontdekt tijdens herstelwerkzaamheden aan de Valkenburgse kademuren.Dit deel van de muur is normaal gesproken onzichtbaar omdat het onder de waterlijn ligt, zegt het waterschap Roer en Overmaas. Omdat voor de werkzaamheden een lage waterstand nodig is, kwam zo de muur tevoorschijn. Volgens het Limburgse waterschap , de aannemer werkt in opdracht ervan, dateert de muur uit 1759. De muurankers zijn dezelfde als die van het voormalige landgoed Palanka, zegt het waterschap. Familie Collart-Van Dyk, toenmalig eigenaar, vernieuwde rond 1759 de in Valkenburg gelegen Walramstuw en omgeving, waaronder ook de gevonden muur.

Behouden

Het waterschap heeft de muur samen met de aannemer bekeken. Volgens hen zit de muur op een bijzonder manier in elkaar. Wat de muur bijzonder maakt, zijn de wigvormige stenen met aan de voorzijde een kleine voeg en aan de achterzijde een brede. "De muur zit constructief zeer goed in elkaar en het is dus veilig om dit stuk historische muur en daarmee ook een stukje geschiedenis van de stad, te behouden", zegt projectleider Mireille Arntz.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2008-01-29 11:59:00 - 563

Kijk ook bij...