Fashion Ghosts op de catwalk

Redactioneel door

archief oud artikel 5 februari 2008 Den Haag, Zuid-Holland Grappige, vrolijke beeldjes zijn het: de Fashion Ghosts van Hans van Bentem. Tot en met 30 mei 2008 bewonen ze Maliebeeld, een voor exposities ingericht gedeelte van de Malietoren in Den Haag. Een mooie plek voor een kunstenaar die graag in openbare ruimtes zijn werk toont én hiermee terugkeert naar zijn geboortestad. De expositie bestaande uit porseleinen beelden, glaswerk, foto's en hangende beelden is gratis te bezoeken.

Lief, stoer, grappig en kleurrijk. Dat gevoel krijg je bij de beelden van Hans van Bentem. Ze bevolken de Nederlandse ambassade in Zuid-Afrika. Dezelfde stijl zie je terug bij de Fashion Ghosts. “Het gaat er niet om wát ze van mijn beelden vinden, maar dát ze er iets van vinden”, zijn de woorden van Hans van Bentem. Daarom plaatst hij zijn keramische sculpturen en objecten van glas graag in ruimtes als scholen, winkelcentra en pleinen. Als student sierde hij coffeeshops op met enorme wandschilderingen en een paar jaar gelden ontwierp hij vijftien prachtige kroonluchters voor het Escher Museum in Den Haag. Maar niet in de standaardvormen. Van Bentem verrast met een schilderspalet, wereldbol, spin, paraplu en doodskop; dat onder elkaar als een glinsterend lint.

"Over de top bestaat niet"

Kunstgeschiedenis, stripverhalen en de beeldcultuur van vandaag zijn alle inspiratiebronnen voor Hans van Bentum. Hij mengt al deze stijlen tot ambachtelijk vervaardigde beelden, waar maanden van werk aan voorafgaat. Zelf typeert hij zijn werk als volgt: "Relativerende humor met de botte bijl, een werkwijze die lijkt op het in elkaar zetten van bouwpakketjes (...) over the top bestaat niet, maar wel met stijl". Met deze expositie keert de in Rotterdam werkzame kunstenaar weer even terug naar zijn geboortestad. In Den Haag volgde Hans van Bentem zijn opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten en monumentale keramische beelden van zijn hand sieren de Koninklijke Bibliotheek, de Haagse Hogeschool en de Hindoestaanse Shri Vishnu School. Maar ook scholen, een zwembad of een winkelcentrum door het hele land.

Op de catwalk

In MalieBeeld vormt de beeldengroep Fashion Ghosts (2007) het hart van de expositie. Voor de eerste keer wordt de keramische groep samen met ander werk van Van Bentem getoond. Naast een catwalk vol Fashion Ghosts, is de ruimte gevuld met een kleiner formaat porseleinen beelden, glaswerk en hangende beelden van Hans van Bentem. Loop even vlug naar binnen tijdens de lunchpauze of na een dagje winkelen. Om met een blij gevoel weer verder te gaan.

Op woensdag 12 maart gaat Hans van Bentem in gesprek met en Philippien Noordam, kunstadviseur van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Samen met haar realiseerde de kunstenaar de opdracht voor de ambassade van Zuid-Afrika. Aanvang: 16.00 uur. De toegang is vrij, graag wel vooraf een e-mail sturen naar info@maliebeeld.nl om u komst te melden.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 5 februari 2008 - 2080

Dit past bij 'Fashion Ghosts op de catwalk'