Pretparken verlegen om seizoenswerkers

"Meeste vacatures zijn goed in te vullen"

De Efteling Nieuws door

archief oud artikel 1 februari 2008 Werklozen opgelet: de jaarlijkse zoektocht van de Nederlandse en Belgische pretparken naar seizoenspersoneel is weer aangebroken. Vacatures te over. "Mensen zijn minder geneigd te kiezen voor seizoenswerk."

Nijpend noemen ze hun personeelstekort nog niet, maar een inventarisatie leert dat de Nederlandse en Belgische pretparken en een enkele dierentuin zitten te springen om tijdelijk personeel. Komende maanden openen de pretparken weer hun deuren. Wie een baan zoekt voor in het vroege voorjaar en de zomer heeft keuze genoeg: van parkmedewerker bij de Efteling tot barbier in het Archeon.

Rondvraag

Pretparken zoeken daarom vakantie- en tijdelijke medewerkers. Bij Walibi World in Biddinghuizen staan zo'n 500 vacatures open. Het Archeon in Alpen aan den Rijn zoekt twintig tot dertig vakantiemedewerkers. Ook de Efteling zoekt flink wat vakantiepersoneel, zegt Hester Ubbink van het Brabantse pretpark. Een exact aantal kan ze niet geven. Door uitbreiding van het attractiepark is er iets meer personeel nodig dan in andere jaren. De Apenheul in Apeldoorn zoekt 150 vakantiekrachten. De Belgische pretparken zitten eveneens om personeel verlegen. De Belgische dagblad Het Belang van Limburg telde de vacatures in België. Walibi en Aqualibi zoeken 800 mensen, Bellewaerde 250 en Plopsa 180, zo blijkt uit een rondvraag van de krant.

Student

Het Archeon zoekt herintreders, studenten, maar ook 65-plussers voor functies als ambachtelijk broodbakker, ijzersmeden, tingieters en mandenvlechters. Walibi zoekt kassapersoneel, medewerkers die attracties moeten bedienen en horecapersoneel. De andere parken zoeken soortgelijk personeel. De sollicitanten krijgen indien nodig een opleiding voor ze aan de slag kunnen. "Wij vragen geen specifieke opleiding want we zorgen voor een intensieve training op de werkvloer. Enthousiasme, inzet en een woordje Frans spreken zijn de voornaamste vereisten", aldus Annelies Dejaegher van Bellewaerde Park in het Belgische Ieper.

Banenmarkt

Banenmarkten en het internet blijken dé manier om aan personeel te komen. Wie surft naar de websites van de attractieparken ziet tientallen vacatures staan. "Vorig jaar wijzigde Walibi haar recruteringsmethode door enkel nog te recruteren via de website. Door het overdonderende succes – Walibi ontving meer dan zevenduizend kandidaturen –is er besloten om op deze weg verder te gaan", aldus het pretpark in een persbericht. Ook organiseert vrijwel ieder park dit jaar een banenmarkt, al dan niet in samenwerking met een uitzendbureau.

Studie

Een groot deel van de banen wordt redelijk makkelijk ingevuld, melden de parken. "We hebben elk jaar wel extra medewerkers nodig, maar de meeste vacatures zijn goed in te vullen", zegt Ubbink. "De vacatures voor keukenpersoneel - voornamelijk koks - en technici zijn iets lastiger in te vullen, maar niet opvallend ten opzichte van andere jaren." Veel vakantiemedewerkers en seizoenskrachten komen het jaar erop terug, zegt ze. Ook bij de Belgische Walibi-parken is dat het geval. "De praktijk leert dat ongeveer een derde van de medewerkers het volgende seizoen terug komt", zegt Marcel Schoonenberg. Een vaste baan elders en het starten van een studie zijn de belangrijkste redenen dat mensen niet terugkeren. "Maar het kan ook voorkomen dat wij er voor kiezen iemand niet terug te vragen."

Naamsbekendheid

Desondanks is de zoektocht naar personeel niet altijd zo simpel als het lijkt. Hoewel de parken zeggen de vacatures redelijk makkelijk in te kunnen vullen, is dat niet altijd het geval. "Door veranderingen op de arbeidsmarkt zijn mensen minder geneigd te kiezen voor seizoenswerk", zegt Dayenne Mulder van Walibi World. "Gelukkig profiteren wij nog van onze naamsbekendheid."

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 1 februari 2008 - 3712

Activiteiten Museumpark Archeon

Nu te bezoeken

De Romeinen komen!


Tijdens het Romeins weekend vinden op Archeon diverse activiteiten plaats met een speciaal kampement waar het dagelijkse leven van de Romeinen te bewonderen is.

Vanaf volgende week te bezoeken

Zondagsbrunch


Op meerdere zondagen per jaar kun je bij Archeon genieten van een heerlijke zondagsbrunch met de hele familie.

Binnen enkele weken te bezoeken

Moederdagbrunch


Wil jij je moeder eens lekker verwennen! Dan regelt Archeon een heerlijke Moederdagbrunch voor jullie. Alle moeders worden deze dag extra in het zonnetje gezet en ontvangen een Moederdag goodiebag.

17e eeuws weekend


Komen jullie van 18 tot en met 20 mei naar het 17e eeuws weekend? Het wordt een weekend om niet te vergeten!