Nieuwe rage: skiken

Skike en Hike Dalfsen |  
Nieuws door

Skiken, langlaufen zonder sneeuw, wordt steeds populairder

5 februari 2008 Dalfsen De afgelopen jaren hebben meer en meer mensen het Nordic Walken ontdekt. Nordic Walken is wandelen met twee stokken ('poles'). De sport werd in korte tijd bijzonder populair en kreeg vorige week veel aandacht op de fiets- en wandelbeurs. Daar werd tegelijkertijd iets nieuws gepresenteerd: skiken.

Het lijkt er op dat Nordic walken van de troon wordt gestoten door skiken. Het woord 'skike' (spreek uit: skaik) is een samenvoeging van de woorden skate en bike. Dat geeft ook goed aan wat de sport is, want het is net als gewoon skaten, maar dan met kleine fietsbanden. "Voor extra afzet gebruik je stokken, net als bij skiën", zegt Skiketrainer Menno Faber uit Dalfsen.

Langlaufen zonder sneeuw

De sport is overgewaaid uit Oostenrijk en Faber is er van overtuigd dat skiken ook in Nederland populair wordt. "Het leuke aan deze sport is dat je kunt langlaufen zonder sneeuw." Menno Faber was ski-instructeur in de Alpen. "In Oostenrijk is het skiken ontstaan omdat mensen, vooral topsporters, ook in de zomer wilden oefenen." Faber vindt de sport zo grandioos omdat het een buitensport is voor mensen die heel actief willen zijn, maar ook voor mensen die wat rustiger willen sporten. "Iedereen kan in zijn eigen tempo skiken."

Nordic walken wordt vaak in één adem genoemd met skiken. Toch zijn de sporten heel anders. Sterker: de enige overeenkomst zijn de stokken. Faber: "Ik zeg niet dat oudere mensen niet kunnen of moeten skiken, maar de sport is wel een stuk actiever dan Nordic walken." Skiken is bovendien gevaarlijker; alle deelnemers moeten een helm en knie- en elleboogbeschelmers dragen voor hun veiligheid.
Het onderstel van de skike lijkt om een moderne plastic Friese doorloper, die om de voeten wordt gebonden. Aan de voor- en achterkant van de skike zitten kleine luchtbanden. "Dat is het mooie van de skike: het zijn geen skeelerwieltjes, maar echte banden zoals de banden van kinderwagens", zegt Faber. Skikes kunnen hierdoor ook uitstekend op onverhard terrein rijden. Wie het skiken wel eens kan proberen, kan een paar skikes kopen (voor ongeveer € 249,-) of les nemen bij één van de instructeurs in Nederland.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2008-02-05 12:39:23 - 1239