De naakte waarheid

Overzichtstentoonstelling Lucian Freud in Gemeentemuseum Den Haag

Gemeentemueum Den Haag Redactioneel door

archief oud artikel 11 februari 2008 Den Haag, Zuid-Holland Lucian Freud, de kleinzoon van de psychiater Sigmund Freud, is wereldberoemd door zijn niets verhullende portretten en naakten. Een verzameling van zijn werk is tot 8 juni in het Gemeentemuseum in Den Haag te zien.

Het is de eerste overzichtstentoonstelling van Freud (1922) in Nederland. De schilder heeft een heel karakteristieke schilderstijl, die er uit bestaat dat hij zijn modellen heel kwetsbaar en persoonlijk portretteert. Je krijgt haast medelijden met de modellen. Dat komt niet alleen omdat hij alle onvolkomenheden van de naakte lichamen onverbloemd op het doek zet, maar ook omdat de modellen urenlang hebben moeten poseren. "Je hoeft beslist geen medelijden met ze te hebben hoor", zegt Marlien de Vries van het Gemeentemuseum. "Freud staat er namelijk om bekend dat hij zijn modellen enorm verwent. Ze krijgen kreeft en kaviaar te eten." De doeken met naakten vormen een belangrijk deel van de tentoonstelling. Sommige van de doeken hebben reusachtige afmetingen.

Ruwe kwasten

Hoewel Lucian Freud vooral bekend is van zijn naaktportretten, maakte hij ook heel andere schilderijen. Tot in de jaren '50 werkte hij met een vlakke, schematische stijl. Hij werkte in die schilderijen vooral heel nauwkeurig. Dan verwisselt hij zijn penselen ineens voor ruwere kwasten. Daarnaast verandert hij van werkhouding: Freud gaat staand schilderen in plaats van zittend. Zijn schilderstijl is hierdoor veel losser en persoonlijker geworden. "In deze voor hem zo kenmerkende stijl zet hij zijn modellen genadeloos neer. Voor sentimentaliteit of gêne is in zijn visie geen plaats", meent het museum. "Hangbuiken, rimpels, wallen, onderkinnen en plooien, niets ontgaat hem."

Monumentale doeken

Zijn manier van schilderen werd eerst niet door iedereen gewaardeerd, maar als in de jaren '80 de figuratie weer terugkomt in de schilderkunst, breekt Freud internationaal door. Hij schildert in deze periode ook op steeds groter formaat. Freuds schilderijen worden daardoor steeds monumentaler. De enorme naakten (zoals 'Leigh under the skylight') zijn samen met het werk uit Freuds vroegere periode van 16 februari tot 8 juni te zien in het Haags Gemeentemuseum.

Tip: Tot 30 maart is de tentoonstelling 'Picasso in Den Haag' ook nog te zien in het Gemeentemuseum. Wie een kaartje koopt voor het museum, kan beide tentoonstellingen zien.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2008-02-08 17:11:01 - 2745