Schaatsbaan met een stekker

FlevOnice |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

FlevOnice: grootste natuurijsbaan ter wereld

5 december 2007 Biddinghuizen, Flevoland In Nederlandse kwakkelwinters toch schaatsen op mooi natuurijs? Dat kan vanaf deze winter in FlevOnice in Biddinghuizen. Daar is een vijf-kilometer lange kunstijsbaan aangelegd, die langs bruggen, vijvers en rietkragen voert. FlevOnice is vanaf 1 december geopend en blijft elke winter geopend tot maart.

Er gaat niets boven schaatsen in de buitenlucht. De koude wind langs je muts en onderweg of na afloop stoppen voor koek en zopie. In Nederland hebben we de laatste jaren geen echte strenge winters meer gehad. Schaatsliefhebbers moeten het dan doen met indoor kunstijsbanen. Een slap alternatief, vindt ondernemer Henk Ketelaar. Hij wilde ook in slechte winters op echt ijs in de natuur kunnen schaatsen. Hij bedacht daarom het plan voor FlevOnice.

Grootste ter wereld

Na een aantal maanden hard werken - en zo'n twintig miljoen euro - was FlevOnice klaar. Op 1 december is de ijsbaan geopend, maar kon er nog niet geschaatst worden. Door slecht weer en wat opstartproblemen lag er nog niet voldoende ijs. "Gelukkig reageren teleurgestelde schaatsers positief, ze weten dat dit kan gebeuren bij natuurijs." De baan is vijf kilometer lang en overal vijf meter breed. Daarmee is FlevOnice de langste kunstijsbaan ter wereld. Omdat dat baan tamelijk breed is, kunnen gevorderde en beginnende schaatsers prima naast elkaar schaatsen, zonder elkaar voor de voeten te schaatsen. Voor kinderen is er een 'krabbelbaan', waar ze kunnen oefenen.

Echte natuur

FlevOnice is niet alleen bijzonder omdat de baan zo lang is, maar vooral omdat hij door echte natuur loopt. Ketelaar liet rondom de baan natuurlijke elementen aanleggen, zoals vijvers, bomen, rietkragen en dijken. Schaatsers krijgen hierdoor het idee dat ze in de echte natuur schaatsen. Rintje Ritsma is ambassadeur van FlevOnice. Hij vindt het mooiste dat de baan zo lang is: "Voor veel schaatsers zal het niet meevallen om een ronde uit te rijden, anderen zullen de uitdaging voelen om honderd kilometer te rijden op een dag." Ook vindt Ritsma het heerlijk om weer eens in de natuur te schaatsen. "Men zal te maken krijgen met wind en regen en hopelijk ook een beetje kou."
Meer dan twintig grote koelinstallaties zorgen ervoor dat de ijsbaan ook bij relatief warm weer bevroren blijft. Dat kost naar schatting evenveel energie als 350 tot 400 huishoudens. En dat honderd dagen per jaar. De stroom die FlevOnice zal gebruiken is, net als de rest van het schaatspark, groen. Dat dan weer wel.

FlevOnice is tot 8 maart 2008 dagelijks geopend van 9.00 uur tot 21.00 uur. Volwassenen betalen €12,- (maandag tot en met donderdag) of €15,- (vrijdag, zaterdag, zondag en op feestdagen) per dag. Voor €5,- kunnen er schaatsen worden gehuurd.

Kijk ook bij...

5 reacties:

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2007-12-04 12:11:03 - 12105