Opgroeien in de jaren vijftig en zestig

Tentoonstelling 'Toen wij jong waren...' in Hoorn

Museum van de Twintigste Eeuw Redactioneel door

archief oud artikel 25 februari 2008 Hoorn, Noord-Holland Speciaal voor veertigers, vijftigers en zestigers heeft het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn een tentoonstelling over vroeger, toen alles beter was. Boeken van Arendsoog en Flipje en gezelschapsspelletjes als Pim Pam Pet en het Advertentiespel.

Voor mensen die zijn opgegroeid in de jaren vijftig en zestig, moet de tentoonstelling een feest van herkenning zijn. Voor de jongste hond van de DagjeWeg.NL-redactie klinkt het echter als een saaie tentoonstelling met muffe oubolligheid. De tentoonstelling in het Museum van de Twintigste eeuw heet 'Toen wij nog jong waren... Opgroeien in de jaren vijftig en zestig'. Op de tentoonstelling is precies te zien hoe de jeugd van een gemiddelde vijftiger er vroeger uitzag. In het museum staat bijvoorbeeld een keukentafel met Saroma-pudding, pakken Brinta en recepten van Dr. Oetker. Ook staat er een langwerpige spaarpot met zes gleuven. Zo staan er meer dingen waarvan ik als patatgeneratie-twintiger het nut niet inzie.

Oude helden

Het museum heeft allerlei herinneringen uit het depot gehaald, om te laten zien hoet het er vroeger uitzag. Herkenbare tafereeltjes. Modelauto's van Schuco en Marklin of Trix treintjes. Blaasvoetbal, een rode autoped, houten driewielers en een echte hoelahoep. Ook allerlei helden komen voorbij: Ivanhoe, Zuster Klivia uit Ja Zuster, Nee Zuster, Captain Scarlett en de Thunderbirds. Herontdek in het museum de collecties speldjes, kauwgumplaatjes, sigarenbandjes en sleutelhangers van vroeger.

Toch wel leuk

Deze dingen zeggen mij niets en ik kan me daardoor moeilijk voorstellen dat de tentoonstelling erg interessant is.
Aan de andere kant... het lijkt me best leuk als er over dertig jaar een tentoonstelling wordt georganiseerd voor mensen die opgroeiden aan het eind van de twintigste eeuw. Oude nintendo spelcomputers, casettebandjes, de eerste iPod, enorme computers met kleine beeldschermen. Een 'feest van herkenning' noem ik het dan waarschijnlijk.
Bij nader inzien is de tentoonstelling 'Toen wij jong waren...' toch erg leuk. Beslist niet voor twintigers, maar zoveel meer voor veertigers, vijftigers en zestigers. Een feest van herkenning inderdaad.

De tentoonstelling 'Toen wij nog jong waren...' is van 24 februari tot en met 25 mei te zien in het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn.

Heeft u deze tentoonstelling bezocht? Laat een beoordeling of reactie achter!

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2008-02-18 13:14:23 - 4192

Activiteiten Museum van de 20e Eeuw

Nu te bezoeken

Expositie 90 jaar LEGO


Het museum in Hoorn heeft inmiddels al 130.000 bezoekers met de expositie “90 jaar LEGO” ontvangen. In drie zalen zijn veel diorama’s, bouwwerken en historisch LEGO te ontdekken.