1

Blijdorp niet schuldig aan ontsnapping Bokito

Rotterdamse dierentuin niet vervolgd

Diergaarde Blijdorp Nieuws door

archief oud artikel 4 maart 2008 Rotterdam, Zuid-Holland Diergaarde Blijdorp wordt niet vervolgd vanwege de ontsnapping van Bokito. Dat heeft de rechtbank in Den Haag dinsdag bepaald.

Een gezin sleepte Diergaarde Blijdorp voor de rechter na de uitbraak van de – inmiddels overbekende – gorilla Bokito. De bezoekers beschuldigden de Rotterdamse dierentuin van nalatigheid. Blijdorp deed volgens hen te weinig. Omdat het Openbaar Ministerie de klacht van het gezin destijds afwees, gingen zij in hoger beroep.

Gracht

Ook dat is nu ongeldig verklaard. De rechter is het eens met Blijdorp dat de dierentuin niets aan de uitbraak kon doen. Blijdorp bezat de nodige vergunningen en voldeed aan de wettelijke verplichtingen. De dierentuin kon ook niet voorzien dat Bokito de gracht door zou 'zwemmen' naar het slachtoffer. Ook wijst de rechter op het laakbare gedrag van één of meerdere bezoekers.

Traumatiserend

De ouders en hun twee kinderen hadden 18 mei 2007 een traumatiserende ontmoeting met Bokito. Toen het gerucht zich verspreidde van de ontsnapping van de mannetjesgorilla vluchtte het gezin – net als andere bezoekers – het restaurant in. Daar kwamen de man en zijn jonge zoon oog in oog te staan met Bokito.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 4 maart 2008 - 536