Gouden eeuw in beeld

 deel via WhatsApp | Redactioneel door

Nieuwe expositie 'Macht & Glorie' in Maritiem Museum Rotterdam

19 maart 2008 Rotterdam, Noord-Holland Het Maritiem Museum in Rotterdam wil door 'Macht & Glorie' de rol van scheepvaart in de Gouden Eeuw duidelijk in kaart brengen. Het museum bezit eeuwenoude schilderijen en scheepsmodellen en heeft hiermee, naar eigen zeggen, topstukken in handen. Voor jong en oud is er genoeg aanbod.

Veel van de stukken zijn geleend van het Scheepvaartmuseum in Amsterdam.  'Macht en Glorie' is tot 8 maart 2009 te zien in het Maritiem Museum in Rotterdam.

Verschillende thema's

De tentoonstelling is verdeeld in de thema's 'Vechten', 'Walvisvaart' en 'Overzeese Handel'. Samen tonen deze thema's hoe onmisbaar de scheepvaart in de Gouden Eeuw was. Nederland dankte zijn welvaart aan de handel over zee. Dankzij de VOC (Verenigde Oost Indische Compagnie) en de WIC (West-Indische Compagnie) had Nederland grote organisaties, die zorgden voor de handel met de Oostzeelanden.

Aanbod voor jong en oud

Volwassenen genieten van de indrukwekkende schilderijen en knappe modellen, terwijl 'Macht en Glorie' voor leerlingen van zowel basisscholen als middelbare scholen een goede en interessante aanvulling op hun geschiedenislessen is. Ze leren van alles over de VOC- en WIC-periode, Michiel de Ruyter, de cartograaf Joan Blaeu en het onstaan van de Amsterdamse grachtengordel. Voor kinderen vanaf 10 jaar is er een bijzondere presentatie. De stripfiguren uit 'Van Nul tot Nu', bekend van onder andere de Donald Duck, vertellen het verhaal over Nederland in de Gouden Eeuw. Met verrekijkers kunnen de jonge bezoekers kijken naar de schilderijen, ruiken aan specerijen en zich verbazen over de scheepvaart en slavenhandel.

Maritiem Museum Rotterdam

'Macht & Glorie' is vanaf 21 maart 2008 t/m 8 maart 2009 te bewonderen in het Maritiem Museum Rotterdam.

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2008-03-18 15:03:47 - 2473