Wandelen door lijf en leden

Corpus |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

Belevingscentrum Corpus geopend

20 maart 2008 Oegstgeest, Zuid-Holland Langs de A44 zit een 35-meter lange reus. Het enorme lichaam hoort bij 'belevingscentrum' Corpus, waar bezoekers het menselijk lichaam kunnen ontdekken.

De reus zit vast aan een groot en modern gebouw. Op 20 maart is Corpus voor het publiek geopend. De bouw van het reusachtige centrum heeft twintig miljoen euro gekost; geld dat de organisatie terug wil verdienen door honderdduizenden bezoekers een ontdekkingstocht door het lichaam te geven.

Andere kijk op eigen lichaam

Corpus houdt het midden tussen een kenniscentrum, een pretpark en een museum. "Het gaat ons om een combinatie van informatieoverdracht en vermaak", zegt Corpus-bedenker Henri Remmers in Trouw. Bezoekers beginnen hun tocht in de knie van de reus en wandelen langs de baarmoeder en de longen naar de mond. Na ongeveer vijftig minuten zijn bezoekers in het 'hersentheater' aanbeland en is de rondtocht afgelopen. "Onze visie is dat bezoekers na Corpus 'reis door de mens', met een andere kijk op hun lichaam naar huis teruggaan", zegt Remmers. Wie meer weet over zijn lichaam, zal er beter voor zorgen, is de gedachte.

Alles leeft

Hoe wordt een broodje kaas verwerkt in je lichaam en wat gebeurt er precies wanneer je niest? Een ontdekkingsreis door het lichaam is enorm leerzaam. Leeftijd is daarbij onbelangrijk: Corpus is voor jong én voor heel oud een interessante belevenis. Bij de bouw van het centrum zag Ton Voûte, hoogleraar kinderoncologie, er op toe dat alle medische gegevens kloppen en alles op een begrijpelijke manier wordt uitgelegd.

Bezoekers hoeven niet overal bordjes met lappen tekst te lezen, maar maken alles echt zelf mee
Deze uitleg is anders dan in de meeste musea. Bezoekers hoeven niet overal bordjes met lappen tekst te lezen, maar maken alles echt zelf mee. Het gebouw is zeven verdiepingen hoog en zit vol met bewegende delen. In de borstkas klopt een enorm hart en is het geluid te horen van stromend bloed. De longen gaan, voelbaar voor de bezoeker, op en neer en laten zien hoe het zuurstof wordt opgenomen in het bloed. Er zijn overigens geen zwarte rokerslongen gebruikt, want de Corpus-reus heeft een gezond lichaam, 'dat is al schokkend genoeg'. In de mond is te zien dat de reus net bezig is een broodje kaas te eten. Bezoekers lopen over de meeverende tong en leren welk deel van de tong ook al weer gevoelig was voor zout, en welk deel voor zoet.

Gezondheid

Hoewel Corpus voor gezinnen of voor schooklassen een heel vermakelijk uitstapje is, is het vooral een zeer leerzame attractie. Bezoekers die vanuit de hersenen weer teruglopen, worden overladen met informatie over gezond leven. Want daar draait Corpus om: laten zien hoe een gezond lichaam werkt en hoe je je lichaam gezond houdt. Zo leren bezoekers in de neus dat je hoestbuien niet moet inhouden, maar gewoon met de hand voor de mond moet niezen. Gezondheid!

Laatst gewijzigd: 2015-07-30 13:10:03 · Gepubliceerd: 2008-03-19 11:57:19 - 10619