Boventuin Paleis Het Loo in ere hersteld

Achterste gedeelte paleistuin gerestaureerd

Tuinen van Paleis Het Loo Nieuws door

archief oud artikel 26 maart 2008 Apeldoorn, Gelderland De Boventuin van Paleis Het Loo is vrijwel helemaal terug in de oorspronkelijke staat. De zeventiende-eeuwse tuin kon door de herontdekking van een historische tekening weer in ere worden hersteld.

Dat was bij de restauratie van  Paleis Het Loo eind jaren zeventig, begin jaren tachtig niet mogelijk.  Tot voor kort stond namelijk een aantal bomen in de weg. Deze bomen zijn inmiddels dood en door de vondst van een nauwkeurige achttiende-eeuwse tekening in een Duits archief kon de tuin tot in detail opgeknapt  worden.

Kattenstaart

Het gaat om het achterste deel van de paleistuin, de Boventuin. In de tuin is het ondergrondse sproeisysteem vernieuwd en zijn de paden weer terug op de oorspronkelijke breedte gebracht. Ook staan in de tuin weer de plantensoorten die er in de zeventiende eeuw ook stonden. Dit voorjaar is bijvoorbeeld kattenstaart geplant. Eind mei wordt de laatste hand gelegd aan de historische tuin.

Restanten

Met het herstel van de Boventuin komt de definitieve voltooiing van de paleistuin weer een stap dichterbij. Als de tuin herstelt is, begint Het Loo het restaureren van de tuinafsluiting. Achter de collonnade, de zuilenrij, bevond zich in de tijd van koning-stadhouder Willem II een bassin met overdekte rustplaatsen. De in 2003 tijdens archeologisch onderzoek aangetroffen restanten krijgen nu een opknapbeurt.

Over de reconstructie van de Boventuin is van 30 mei tot en met 28 september de expositie 'Zwierig binnen de perken' te zien. Op de tentoonstelling worden met getekende, geschilderde afbeeldingen (uit de periode 1692 tot 2008) getoond. Bovendien is onder de collonnade een fotopresentatie over de restauratiewerkzaamheden te zien.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 26 maart 2008 - 1274