1

Op 1 april verliest Alva opnieuw zijn bril

Geschiedenis komt tot leven met 1-aprilviering in Brielle

Redactioneel door

archief oud artikel 28 maart 2008 Brielle, Zuid-Holland "Op 1 April verloor Alva zijn bril". Watergeuzen bevrijdden Brielle op 1 April 1572 van de Spaanse bezetting. Brielle werd daarmee de eerste vrije stad van Nederland. Reden voor een feestje dus. Elk jaar op 1 april verkleden de inwoners van Brielle zich in historische kleding. In het openluchttheater voeren zij het stuk 'de sleutel van de stad' op voor een groot publiek. Dinsdag is het weer zover.

Sfeer van vroeger

Er is genoeg te zien en te doen op deze herdenkingsdag. Natuurlijk kun je genieten van de sfeer van vroeger als je door de straten van Brielle loopt, maar ook kun je deelnemen aan het afsluitende bal dat ’s avonds gehouden wordt. Het theater duur de hele dag; in alle delen van de stad speelt zich een ander deel van het verhaal af.

Geen grap

In veel landen houden mensen elkaar op 1 April op een goedaardige manier voor de gek. Maar voor de mensen in Brielle is deze dag absoluut geen grap: ze halen alles uit de kast om de geschiedenis zo historisch correct mogelijk tot leven te laten komen.

De viering in Brielle begint 1 april om 10.00 uur met een koor en eindigt om 23.00 uur met een afsluitbal. Voor meer informatie: 1 april vereniging Brielle

Is Brielle te ver om voor één dag naar toe te gaan? Boek een hotel in de buurt van Brielle.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 28 maart 2008 - 1676

Dit past bij 'Op 1 april verliest Alva opnieuw zijn bril'