Auschwitz Museum loopt half miljoen mis

 deel via WhatsApp | Nieuws door

Verbouwing theater loopt vertraging op

7 december 2007 Het Auschwitz Museum in Polen loopt een subsidie van iets meer dan half miljoen euro mis. Een Amerikaans fonds heeft zich teruggetrokken uit het project om het voormalige theater net buiten het concentratiekamp om te vormen tot een educatief centrum.

Door de beslissing van de Grand Circle Foundation, een Amerikaanse organisatie voor culturele ontwikkeling, derft het Auschwitz- Birkenau Staatsmuseum een bedrag van bijna twee miljoen Poolse zloty's, ofwel bijna 600.000 euro. Het Amerikaanse fonds trekt zich terug omdat  een duidelijk bestemmingsplan voor het hele museumterrein en nabije omgeving ontbreekt.

Bestemmingsplan

Het museum in Oświęcim wil het theater, net buiten het voormalige concentratiekamp, verbouwen tot een internationaal educatief centrum. De plannen daarvoor liggen al klaar. Het Auschwitz Museum is naar eigen zeggen al enige tijd bezig om van de gemeente toestemming krijgen om met de verbouwing van het zogenoemde Oude Theater te beginnen. Het ontbreken van een bestemmingsplan blokkeert het project echter.

Hoop

Het Poolse museum zegt daardoor de helft van de inkomsten te verliezen. Bovendien zorgen de problemen voor stilstand van de conserverings-, herdenkings- en educatieve werkzaamheden, zegt het Auschwitz Museum. Het museum wijst eveneens op de voordelen van de bouw van het nieuwe educatieve centrum: er komen tweehonderd banen bij voor de inwoners van Oświęcim. Bovendien verwijst het Poolse museum naar het bezoek van paus Benedictus XVI. De kerkvorst noemde het nieuwe centrum mei vorig jaar een instituut dat de wereld hoop geeft.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2007-12-07 10:23:04 - 678

Kijk ook bij...

1 reactie