1

T-shirt als wapen tegen zoekgeraakte kinderen

Shirt met telefoonnummer moet terugvinden vergemakkelijken

Nieuws door

archief oud artikel 2 april 2008 Het is de angst van elke vader of moeder: je kleine dreumes tijdens een dagje uit kwijtraken in de drukte. Monique Verbruggen verzon wat op dat doemscenario: een t-shirt met naam en telefoonnummer.

Het overkwam Monique Verbruggen vorig jaar zelf. Tijdens een dagje weg verloor ze haar nu 5-jarig zoontje geruime tijd uit oog. De angst sloeg haar om het hart. "Je hart staat stil en het zweet breekt je uit! Het idee dat je kind ergens hulpeloos of helemaal in paniek staat, niet meer weet waar jij bent en ook nog te jong is om hulp te vragen", zo schrijft ze op haar website mamakwijt.nl. Dankzij oplettende, behulpzame mensen vond ze het jongetje terug. "Ik kwam erachter dat omstanders wel gezien hadden dat hij daar rond liep, maar niemand nam de moeite om op zijn polsbandje te kijken."

Hulp

Dat nooit meer, dacht de 44-jarige moeder. Een simpel, maar doeltreffend middel bracht de oplossing: een t-shirt met daarop het telefoonnummer van de begeleider van het kind. Voor haar eigen zoon fabriceerde ze een exemplaar door met transferfolie de gegevens er op te strijken. Het bleek een gat in de markt. "Hierna kreeg ik zoveel positieve reacties dat ik al snel voor de hele kleuterschool t-shirtjes stond te maken", zegt Verburggen. "Dit jaar wil ik het professioneler aanpakken. Ik hoop dat dit de start is voor een groter bedrijf." Een machine waarmee de teksten op de t-shirts gedrukt kunnen worden, heeft ze inmiddels al in huis. Een ander, moderner exemplaar overweegt ze om aan te schaffen. "Tot nu toe kan ik het maken alleen af, maar ik hoop dat er een tijd komt dat ik ook andere mensen erbij kan betrekken", vertelt Verbruggen. "Er zijn al een aantal moeders die enthousiast hun hulp aangeboden hebben."

Praktisch

Als het aan de verpleegkundige ligt, verkoopt ze wekelijks vijftig tot honderd shirtjes. Ze heeft in ieder geval goede hoop. "Ik woon net over de grens in België. Dat is erg praktisch, want zo kan ik in beide landen actief zijn." Behoefte aan de kleding is er zeker, stelt ze. "Ik verbaas me erover dat werkelijk elke ouder deze verschrikkelijke ervaring minstens heeft één keer meegemaakt. Ik ben dus niet de enige." Bovendien krijgt Verbruggen voortdurend positieve reacties als haar zoontje het shirtje draagt. "Ook vragen mensen zich verwonderd af hoe het eigenlijk mogelijk is dat dit er al niet eerder was."

Kort

Verbruggen wil met haar kledingproductie voorkomen dat ook andere ouders hun kroost in de menigte verliezen. "Het is niet voorkomen dat kinderen in een onbewaakt ogenblik weglopen", merkt Verbruggen op. "Maar ik hoop wel dat, wanneer het dan toch gebeurd is, die periode zo kort mogelijk is en de ouders op deze manier zo snel mogelijk opgespoord kunnen worden."

Voor 15 euro kunnen belangstellenden een felgekleurd t-shirt bestellen. Dat kan via mamakwijt.nl. Na betaling wordt het t-shirt opgestuurd.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2 april 2008 - 1030

Dit past bij 'T-shirt als wapen tegen zoekgeraakte kinderen'