1

Weg dit weekend

Komende dagen staan in het teken van museumbezoeken

Redactioneel door

archief oud artikel 4 april 2008 Dit weekend staat vooral in het teken van museumbezoek. Op zaterdag en zondag wordt namelijk voor de 27e keer het Museumweekend gehouden. Meer dan vijfhonderd musea in heel Nederland doen mee. Daarnaast herdenkt het Nationaal Bevrijdingsmuseum de Landmijnen Dag en is in het Spoorwegmuseum het Modelbouwweekend.

Museumweekend

Musea en publiek vieren op 5 en 6 april voor de 27e keer het Museumweekend. Ieder jaar komen bijna een miljoen bezoekers op de vijfhonderd deelnemende musea af. Elk Museumweekend heeft een thema. Dit jaar is dat thema 'De kunst van de Waarheid'. Toepasselijk, vindt de organisatie, want 'een museum bewaart, beschrijft, onderzoekt en toont zoveel mogelijk echte, authentieke objecten. Dat roept vragen en dilemma's op. Hoe gaan musea om met de geschiedenis van hun voorwerpen? Hoe belangrijk is het voor het publiek om te weten wat echt waar is en wat niet?'.
Elk museum geeft op zijn eigen manier invulling aan dit thema. Een overzicht van alle deelenemende musea staan op museumweekend.nl.

Modeltreinen

Dit weekend zijn er behalve grote treinen ook veel kleine treinen in Het Spoorwegmuseum te zien. Tijdens Modelbouwweekend zijn alle bijzondere modelspoorbanen van Nederland verzameld in het Utrechtse museum. Op de modelspoorbeurs kan de verzamelaar of liefhebber terecht voor het assortiment van firma‘s als Roco en Fleischmann. Van landschappen tot treinen en onderdelen, alles is hier te verkrijgen. Oud materieel wordt tot leven gewekt in de Heimwee Express. De Blokkendoostrein uit 1927 vertrekt vanaf het museum voor een rit van 50 minuten door regio Utrecht. Op het buitenterrein van het museum is De Arend te bewonderen. De eerste locomotief uit 1839 wordt tijdens Modelbouwweekend onder stoom gebracht op het enige stukje breedspoor van Nederland. Bezoekers die meer willen lezen over treinen, kunnen terecht in de bibliotheek. Hier vindt een grote uitverkoop plaats waar boeken die niet langer passend zijn in de collectie, worden verkocht.

Landmijnen

Op 4, 5 en 6 april worden speciale Landmijnen Dagen gehouden. De activiteiten vinden plaats in het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek. De Landmijn Dagen worden gehouden om aandacht te geven van de wereldwijde mijnenproblematiek. Op 4 april is het bovendien Wereld Landmijnen Dag, een bewustwordingsdag die in het leven is geroepen door de Verenigde Naties. Er zijn allerlei bijzondere dingen te doen, zoals een workshop ‘Loesje-teksten schrijven'. Het complete programma staat op bevrijdingsmuseum.nl.

Bezoek een pretpark

Het is alweer twee weken voorjaar, dus de pretparken zijn weer geopend. DagjeWeg.NL heeft een overzicht gemaakt van alle pretparken en grote speeltuinen in en om Nederland. Als het weer het toelaat, en daar lijkt het op, is een dagje pretpark een prima alternatief voor gezinnen die geen zin hebben om één van de musea te bezoeken.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 4 april 2008 - 1272

Dit past bij 'Weg dit weekend'