Bosranden nu geschikt voor vlinders

Ook andere dieren profiteren van maatregelen

Nieuws door

archief oud artikel 7 april 2008 Goed nieuws voor vlinders in het vroege voorjaar: bosranden door het hele land zijn afgelopen winter voor hen geschikt gemaakt, meldt de Vlinderstichting. Verwacht wordt dat er door de getroffen maatregelen weer zeldzame soorten vlinders in de Nederlandse bossen te zien zijn.

Meer dan veertig kilometer bosrand, op 24 plekken verspreid door het land, is door beheerders (natuurorganisaties, provinciale landschappen en particulieren) geschikt gemaakt voor vlinders. Door in bosranden waar nodig bomen weg te kappen of struiken te plaatsen, ontstaat een geleidelijke overgang van bos naar een ander biotoop.

Licht

De vlinders profiteren van die meer gevarieerde omgeving. Door het kappen van een aantal bomen komt er meer licht op de bodem. Om die plekken groeien daarom bijzondere planten, waar weer vlinders op af komen. Zeldzame soorten als de kleine ijsvogelvlinder en de grote weerschijnvlinder moeten door de maatregelen weer vaker in Nederland te zien zijn.

Hazelworm

Overigens benutten niet alleen vlinders de vrijgekomen ruimte in de bosrand. Ook andere dieren, bijvoorbeeld grauwe klauwier, hazelworm en kamsalamander, gaan gebruik maken van de vernieuwde bosranden, verwacht de Vlinderstichting.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 7 april 2008 - 439

Dit past bij 'Bosranden nu geschikt voor vlinders'