Focus Marokko maakt tussenstop in Gouda

Reizende tentoonstelling brengt cultuurhistorie Marokko onder de aandacht

Redactioneel door

archief oud artikel 9 april 2008 Gouda, Zuid-Holland Wie alles te weten wil komen over de cultuurgeschiedenis van Marokko, doet er goed aan een bezoek te brengen aan Focus Marokko in museumgoudA. De tentoonstelling met de collectie museale Marokkaanse voorwerpen geeft een beeld van de rijke culturele historie van het Noord-Afrikaanse land.

Aanleiding tot het onderbrengen van de tentoonstelling, zijn de Goudse Keramiek Dagen, die in 2008 Marokko als themaland hebben. Met Focus Marokko wil museumgoudA meer bekendheid geven aan de rijke cultuurhistorie van het Noord-Afrikaanse land. De collectie bestaat onder meer uit sieraden, muziek, textiel, aardewerk en architectuur/interieur. Daarnaast wordt het erfgoed van de Imazighen, ook Berbers genaamd, onder de aandacht gebracht. De tentoonstelling blijft tot en met 6 juli in het Gouds museum.

Dagelijks gebruik

Eén van de speerpunten van de tentoonstelling is het aardewerk. Al vanaf de 5e eeuw voor Christus produceren de pottenbakkers van het oude Marokko zowel geverfd als kleurloos aardewerk voor dagelijks gebruik en voorraadkruiken voor het bewaren van producten van het land en uit zee. Met de komst van de islam komen ook nieuwe technieken, zoals glazuur in vele kleuren en klassieke Arabische patronen als sterren en arabesken. In de Marokkaanse musea is niet veel aardewerk uit de vroege islamitische tijd bewaard gebleven, omdat het als gebruiksvoorwerp versleet. Op de expositie is wel bewaard gebleven aardewerk te zien.

Imazighen

De Imazighen (Berbers) zijn de oorspronkelijke bewoners van Noord-Afrika. Het is één van de redenen dat dit volk speciale aandacht krijgt tijdens Focus Marokko. De Berbers hebben door de eeuwen heen, naast hun eigen tradities, taal en cultuur ook de tradities van de verschillende veroveraars van Noord-Afrika overgenomen. De Berber noemt zichzelf Imazigh, dat letterlijk 'vrije mens' betekent. Naar schatting heeft zo'n 40% van de Marokkanen één van de drie Amazightalen als moedertaal. Ongeveer 80% van de 300.000 Marokkanen in Nederland is van oorsprong een Berber. In Nederland, maar ook elders in de wereld, is sprake van een opleving van de cultuur van de Berbers. Jonge Amazighen gaan op zoek naar hun eigen taal en cultuur.

Samenwerking

Het Wereldmuseum Rotterdam is initiatiefnemer en coördinator van dit landelijke project. Focus Marokko is tot stand gekomen in overleg met het Ministerie van OCW in Nederland en het Marokkaanse Ministerie van Cultuur. In Marokko zijn musea en culturele organisaties partner bij het project. In Nederland zijn dat vertegenwoordigers vanuit de museumwereld, de Nederlands-Marokkaanse gemeenschap, het wetenschappelijk onderwijs en het bedrijfsleven.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2008-04-09 17:05:07 - 1091

Dit past bij 'Focus Marokko maakt tussenstop in Gouda'