1

Zoogdierenvereniging onderzoekt lot bunzing

Publiek kan via telmee.nl waarnemingen doorgeven

Bunzing waargenomen? Tel ook mee! Nieuws door

archief oud artikel 14 april 2008 Zoogdierenvereniging VZZ heeft afgelopen weekend de bunzing uitgeroepen tot 'soort van het jaar'. De natuurorganisatie wil door de extra aandacht duidelijk krijgen hoeveel deze marterachtige daadwerkelijk voorkomt in Nederland.

De Zoogdierenvereniging wil weten hoe sterk de bunzing in aantal achteruit gaat, mogelijk heeft de soort extra bescherming nodig. Uit recente gegevens van de natuurorganisatie blijkt wel dat deze marterachtige steeds minder voorkomt in Nederland. De vereniging noemt de afname 'onwaarschijnlijk groot'. Exacte aantallen ontbreken echter; de bunzing is een soort die bijna alleen 's nachts actief is en daardoor lastig is waar te nemen.

Maatregelen

De zoogdierenvereniging gaat in 2008 niet alleen het publiek informeren over de kleine roofdiersoort, maar roept Nederlanders ook op al hun waarnemingen door te geven via telmee.nl. Ook natuurbeheerders worden bevraagd op het voorkomen van de bunzing. Bovendien gaat de vereniging verkeersslachtoffers verzamelen om die te gebruiken voor onderzoek. Een gerichte studie naar de bunzing moet leiden naar maatregelen die de soort voor Nederland moeten behouden.

Lijst

Met de nieuwe gegevens hoopt de natuurorganisatie de bunzing op de Rode Lijst - een lijst met bedreigde plant- en diersoorten in Nederland - te krijgen. Door de extra inspanningen moet blijken of de bunzing daadwerkelijk een plek op die lijst verdient.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 14 april 2008 - 4498