"Lonely Planet-gidsen niet minder verkocht"

Plagiaat van Kohnstamm weinig gevolgen voor Nederlandse reisboekhandels

Bestel ook een Lonely Planet-reisgids Nieuws door

archief oud artikel 15 april 2008 Nederlandse reisboekhandelaren zijn niet ongerust over gevolgen van de recente blamage van reisgidsenuitgever Lonely Planet. Volgens hen is het merk zo sterk, dat de verkopen er niet door zullen dalen.

Afgelopen weekend liep het imago van de wereldwijd bekende reisboekenuitgever Lonely Planet, tegenwoordig eigendom van de Britse omroep BBC, een flinke deuk op. In zijn boek 'Do Travelwriters go to Hell' verklaarde ex-auteur Thomas Kohnstamm dat hij een reisgids over Colombia uit zijn duim gezogen had. De Amerikaanse omroep CNN wist te melden dat hij de gids gewoon thuis achter zijn bureau had geschreven.

Onafhankelijk

De Nederlandse boekhandels verwachten dat het gepleegde plagiaat geen gevolgen heeft voor de verkoop van de gidsen van het als betrouwbaar te boek staande merk. "De kans dat mensen de Lonely Planets nu links laten liggen is klein, want het merk heeft een ijzersterke reputatie", zegt Anky Szlapka van de Amsterdamse reisboekhandel Pied à Terre in een persbericht van de brancheorganisatie voor reisboekhandels. "Wie ze ooit gebruikt heeft, weet hoe goed ze zijn. De reisgidsen zijn in trek bij ettelijke doelgroepen: jongeren die alleen of met zijn tweetjes de grote wereld in trekken, dertigers die alleen op vakantie willen, vijftigers die zich vrij willen voelen of zeventigers die alleen in het leven zijn komen te staan en lekker op vakantie willen zonder de lasten van een groepsreis."

Indruk

Ook Harry Berg van de Haagse reisboekhandel Stanley & Livingstone maakt zich, zo blijkt uit het bericht, weinig zorgen. "Bij de reisboekhandels zijn ze er niet zo van onder de indruk. Lonely Planet geeft zo'n vijfhonderd boeken uit en ze werken met driehonderd auteurs. Tja, dan kan er een auteur bij zitten die maar wat aanrommelt."

Onjuistheden

Lonely Planet heeft inmiddels de andere reisgidsen die Kohnstamm schreef onderzocht. In een reactie op het boek van de vroegere auteur op de website van de uitgever staan nog enkele andere onjuistheden. Bovendien neemt de uitgever afstand van de daden van Kohnstamm.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 15 april 2008 - 460