1

Eilandnatuur profiteert van huur 'groene' fiets

Fietsers kunnen natuurgebieden op Vlieland en Schiermonnikoog steunen

Nieuws door

archief oud artikel 17 april 2008 Schiermonnikoog, Friesland Op Vlieland en Schiermonnikoog is het vanaf dit voorjaar mogelijk om een 'groene' fiets te huren. Mirte Schot, van adviesbureau Pingo, ontwikkelde voor Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten het proefproject Fietsen voor Natuur. "Het geld gaat sowieso naar de natuur."

Mensen die een fiets huren op de twee waddeneilanden betalen twee euro extra. Ze krijgen dan een wimpeltje op hun tweewieler zodat zichtbaar is dat ze de natuur steunen. "Het geld gaat naar kleinschalige natuurprojecten op het eiland die niet gesubisidieerd worden. Het eerste is bijvoorbeeld een kindereducatieproject. Op een bord bij de fietsverhuur kunnen fietsers zien naar welk project hun geld gaat", legt  Schot uit.

Proef

Dit jaar gaat het nog om een proef, zegt de vrouw die in opdracht van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten het 'groene' fietsen verzon. Als het experiment slaagt, krijgt het in de toekomst misschien een vervolg. Mogelijk blijft het niet beperkt tot de waddeneilanden. Schot: "Bij een positieve uitkomst gaan ook elders in den lande 'groene' fietsen ingevoerd worden. Mogelijk is dit model ook toe te passen bij de verhuur van boten en hotelkamers."

Natuur

Aan het einde van het toeristenseizoen, in oktober, wordt gekeken of de proef succesvol is. Het experiment slaagt volgens Schot als er minimaal negenduizend euro opgehaald wordt. "Of dat gaat lukken? Ik hoop het wel. Het geld gaat sowieso naar de natuur."

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 17 april 2008 - 1048

Dit past bij 'Eilandnatuur profiteert van huur 'groene' fiets'