1

Koninginnedag 2008

Koningin voor derde keer in Friesland

Redactioneel door

archief oud artikel 29 april 2008 Makkum en Franeker zijn de dorpen die dit jaar op een bezoek van de Koningin kunnen rekenen. Op Koninginnedag komt de Koninklijke familie naar deze Friese dorpen om deel te nemen aan de georganiseerde activiteiten. De voorbereidingen zijn hier en in de rest van Nederland in volle gang. Ook in 2008 wordt er alles aan gedaan om Koninginnedag weer uitbundig te vieren!

Makkum en Franeker

Het is de derde keer dat Koningin Beatrix Koninginnedag in Friesland viert. De koninklijke wandeling begint om 10.00 uur aan het einde van de haven in Makkum. Schoolkinderen en Muziekkorps Halleluja Makkum verzorgen de muzikale invulling en het traditionele Wilhelmus. Daarna komen ze op hun weg nog verschillende activiteiten tegen zoals een roeiwedstrijd, een heuse Elfstedentocht en klompke-silen. Bij deze sport maken kinderen scheepjes van klompen die vervolgens tegen elkaar strijden. Om 11:00 uur vertrekt de koningin met haar gevolg alweer en gaat op weg naar Franeker waar haar de volgende verrassingen te wachten staat. Na de officiële opening duikt Eise Eisinga op, wetenschapper en bouwer van het Planetarium. Hij nodigt de koningin uit voor een wandeling door de tijd. De vorstin zal zelf de tijd in werking moeten stellen. Eise Eisinga duikt door het programma vaker op als rode lijn door het programma. Ook in Franeker wordt er aandacht besteedt aan typisch Friese sporten als de Elfstedentocht en kaatsen. Aan het eind van het programma zal zangeres Nynke Laverman optreden.

Meer spektakel

Amsterdam wordt op 30 april altijd druk bezocht. Dit jaar kunnen de feestvierders weer rekenen op optredens van bekende artiesten o.a. VanVelzen, Ferry Corsten en The Opposites. Daarbij zijn er zoals elk jaar verschillende vrijmarkten. Ook in andere steden barst het feest los. De activiteiten in Groningen beginnen al op donderdag 24 april met een tentoonstelling over het Koninklijk Huis in het Martiniplaza. In Rotterdam wordt er een groot outdoor festival georganiseerd in de Hollywood Music Hall van 13:00uur tot 19:00uur. De entree bedraagt 10 euro. Op de Onze Lieve Vrouwewal in Maastricht zal ook een festival plaatsvinden dat begint om 10:00uur. De dag is zo ingericht dat het alle mensen zich de héle dag kunnen vermaken. Voor ieder wat wils!

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 29 april 2008 - 7150

Dit past bij 'Koninginnedag 2008'