1

Dwingelderveld: rustgevende Drentse oase

Drents natuurgebied biedt gevarieerde natuur

Bezoekerscentrum Nationaal Park Dwingelderveld Reportage door

15 september 2008 bijgewerkt: 17 maart 2020 Dwingeloo, Drenthe Nationaal Park Dwingelderveld wordt komende jaren natter. De anti-verdrogingsmaatregelen moeten voor meer diversiteit in het natuurgebied zorgen. "In 2007 broedde hier voor het eerst een paartje zeldzame kraanvogels."

Moeiteloos stuurt Albert Henckel zijn mosgroene boswachtersauto over het rulle zandpad. De geboren Groninger kent het Dwingelderveld als zijn broekzak. Samen met Natuurmonumenten beheert Staatsbosheer het natuurgebied, even groot als bijna tweeduizend voetbalvelden, 3700 hectare. Door de tientallen typische vennetjes verschilt het Dwingelderveld nogal van de Veluwse heidegebieden. De scherpe blik van Henckel ontgaat maar weinig in het prachtige natuurgebied. Natuurmens als hij is, speurt hij bijna automatisch de heide af naar vogels, zoogdieren en mensen. Wandelaars en fietsers groet hij vriendelijk. Menig dier ontgaat zijn blik niet.

"Even kijken van wie die auto is", zegt terwijl hij zijn auto het zandpad naast de weg in stuurt. De groene auto blijkt luttele minuten later van een collega te zijn. Gerustgesteld keert hij zijn voertuig. Terug naar de natuur. Als het aan de plannenmakers van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten, de twee natuurorganisaties die het Dwingelderveld in beheer hebben, ligt, ziet het natuurgebied er over een aantal jaren anders uit. Althans, een groot gedeelte. In november 2007 werd - na veertig jaar - de laatste boer uitgekocht. Het was groot nieuws in de landelijke media. "De natuurorganisaties en de paar boeren hebben jarenlang in goede harmonie met elkaar samengeleefd", zegt Henckel. "Vaak denken mensen onterecht dat we grote onenigheid hebben. Gelukkig is dat niet zo."

Veenbesparelmoervlinder

Toch is niet alles koek en ei in het gebied. Enkele zeldzame vlindersoorten verdwenen onlangs. "Helaas is het prachtige veenbesparelmoervlinder hier niet meer te vinden. Jammer! Ook een andere vlinder: het veenhooibeestje is helaas verdwenen", betreurt de boswachter. Henckel weet nog goed dat ze in het gebied rondvlogen. Een schrale troost: enkele veenbesblauwtjes vliegen nog wel rond in het Drentse natuurgebied. Andere soorten als het bont zandoogje zijn plotseling massaal aanwezig.

Oude luister

Waar vroeger de hunebedbouwers rondzwierven, zwerven nu Henckel, zijn collega’s en toeristen rond. Nog steeds zijn sporen uit het verleden te zien: in de Boerdennen, bij het Smitsveen en bij het Koelevaartsveen liggen nog grafheuvels. Ooit bestond het Dwingelderveld niet. Tenminste, niet in deze vorm. Aan het begin van de twintigste eeuw bestond Drenthe voor een groot gedeelte uit 'woeste gronden', uitgestrekte heide- en hoogveengebieden met weinig economische waarde. Jac. P. Thijsse vond begin twintigste eeuw het heide- én bosgebied de moeite waard om aan te kopen. Sindsdien voeren Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten de scepter. Ze proberen het gebied weer in oude luister te herstellen.

Boer

Nu de laatste boer weg is, hebben de beheerders alle ruimte om hun plannen uit te voeren. Al zal het nog wel even duren voor het heidegebied daadwerkelijk veranderd is. Het kaartje op de laptop van Henckel geeft een impressie hoe het natuurgebied er rond 2050 uitziet. Vergeleken met de huidige kaart verandert er nogal wat. Wat nu nog akkers zijn en boerenland is, is dan heide. De Dwingelose heide wordt daarmee weer groter. Wat nu nog productiebos is, is dan een afwisselend gebied. Voornamelijk heide met hoogveen, afgewisseld met gevarieerd bos. "Het bos is ooit aangeplant om Nederland van hout te voorzien. Nu het gebied een nationaal park is zij, is dat niet meer zo nodig. We kunnen nu nog meer ruimte voor natuur creëren." Als het natuurlijke waterpeil door het dempen van sloten is hersteld, kan het bos gevarieerder worden, bestaande uit hoofdzakelijk inheemse boomsoorten.

Natter

Een andere ingrijpende verandering is het weghalen van de Kraloërweg, de doorgaande weg die de fraaie heide dwars doorsnijdt. "Helaas zijn veel mensen niet voor het weghalen van de weg. De weg naar Ruinen is een mooie sluiproute." Mensen kunnen nu vanuit de auto het heidegebied zien, zegt Henckel. "Maar dat is natuurlijk minder wenselijk. De bedoeling is dat het asfalt een zandweg wordt met een vrijliggend fietspad. Hierdoor verdwijnt het ‘blik’ van de heide." Doel van de veranderingen is om het Dwingelderveld natter te maken. Daardoor moet natuur nâg gevarieerder worden en weer iets van zijn oorspronkelijke schoonheid terugkrijgen waar Jac. P. Thijsse het gebied ooit om roemde. Planten als zonnedauw, klokjesgentiaan, veenmossen en moeraswolfsklauw moeten door veranderingen in het gebied meer mogelijkheden krijgen. Ook vogels als veldleeuweriken en wulp moeten in de toekomst weer in grote getale te bewonderen zijn.

Kraanvogels

Desondanks: de soortenrijkdom van het gebied is nu al groot, aldus Henckel. "Dit jaar broedden hier voor het eerst een paartje kraanvogels." Het vervult Henckel met trots: dat de statige vogels in Nederland broeden, is een zeldzaam verschijnsel. Hij is nog niet uitgesproken of z'n woorden worden gelijk bewezen. "Kijk, een vos", roept hij. Even later worden zijn woorden nog eens met kracht onderstreept als een klapekster, een schaarse wintervogel, voor de auto uit vliegt. "Elke winter zijn ze hier te vinden", weet Henckel. Even later ontdekt hij elders op de heide nog een exemplaar van de fraaie zwart-grijs-witte zangvogel. Henckel, enthousiast: "Kijk, daar vliegt weer een klapekster." De vogel, die even later in een boomtop gaat zitten, heeft het goed naar z'n zin. Eten genoeg.

Veel te doen rond Dwingelderveld

Wie een dagje uit gaat naar het Dwingelderveld, moet weten dat er ââk in de nabije omgeving veel te doen is. Een ander natuurgebied niet zo heel ver bij het Dwingelderveld vandaan, is het Fochteloërveen. Dit is eveneens een hoogveengebied waar het prachtig wandelen is. Hier hebben bezoekers bovendien nâg meer kans om kraanvogels te zien dan in het Dwingelderveld. In 2007 broeden hier volgens Henckel wel drie broedpaartjes. Een uitkijktoren biedt er de gelegenheid rond te speuren naar de reigerachtige vogels. Dichterbij het Dwingelderveld kan men nâg verder kijken: in het nabijgelegen Planetron kunnen bezoekers naar sterren en sterrenbeelden kijken. Ideaal na een bezoek aan het natuurgebied. Ook overdag is het de moeite waard om te bezoeken. Er is van alles te leren over planeten, sterren, de zon en de maan. Bij tijd en wijle zijn er speciale avonden om de hemel te bestuderen. Wel met het donker gaan!

Laatst gewijzigd: 2020-03-17 12:26:30 · Gepubliceerd: 15 september 2008 - 6670

Activiteiten Bezoekerscentrum Dwingelderveld

Nu te bezoeken

Huifkartocht bos en es Dwingelderveld


Ga mee met de huifkar, getrokken door twee Belgische trekpaarden over het Dwingelderveld

OERRR eekhoornvoederkastje maken


Help jij de eekhoorntjes? Maak een mooi voederkastje voor ze.

Eendenkooi Schiermonnikoog


Een eendenkooi is van oudsher een oase van rust. Eenden komen er graag een bezoekje brengen. Kom de mooi gerestaureerde eendenkooi bekijken en ga mee met de kooiker die vertelt over zijn oude ambacht.

Lentevaartocht over de Nieuwkoopse Plassen


Maak dit voorjaar kennis met ht best bewaarde geheim van het Groene Hart.

OERRR eekhoornvoederkastje maken


Help jij de eekhoorntjes? Maak een mooi voederkastje voor ze.

WadExpeditie met de Balgexpres


Een unieke belevenis: WadExpedities en de Eilander Balgexpres gaan samen op expeditie naar de Oostpunt van Schiermonnikoog en jij kunt hierbij zijn!

125 jaar VVV Wandeling op Schiermonnikoog


125 Jaar VVV Schiermonnikoog, ontdek de geschiedenis met onze gids.

OERRR (8 t/m 12 jaar) Diersporen op Veluwezoom


In Nationaal Park Veluwezoom leven veel dieren. Je ziet ze alleen niet altijd. Als je meer van de sporen van dieren weet zie je steeds meer welke dieren wonen in het bos.

OERRR eekhoornvoederkastje maken


Help jij de eekhoorntjes? Maak een mooi voederkastje voor ze.

Bos- en duinvogelexcursie op een lenteavond


Tijdens deze wandeling hoor je de vogels, terwijl het langzaam donker wordt. Het bos en het duin worden stil, de vogels gaan nog even door. Sta stil, luister, hoor, herken en geniet!

Vanaf morgen te bezoeken

Strandpalenwandeling om de west


Tijdens de wandeling vertelt gids Harry Alers je alles over strandpalen en brengt je op bijzondere plekken waar je anders niet zo gauw komt. Na de excursie kijk je voortaan beslist anders naar...

Orchideeën en weidevogels in Waalenburg - Texel


Deze twee uur durende excursie start vanaf Natuurboerderij Plassendaal.Je gaat op zoek naar bloemen en vogels in natuurgebied Waalenburg, midden op het Waddeneiland Texel. Zodra het lente wordt,...

Op stap met de boswachter op de Sprengenberg


Wil je meer over de natuur en de geschiedenis van De Sprengenberg weten? Onze boswachter vertrekt o.a. op elke woensdag in de schoolvakanties en de hele maand september elke woensdag om 11:00 uur...

Vaarexcursie Ontdek De Wieden


Stap aan boord van de onze fluisterboot en kom mee De Wieden ontdekken! De schipper vertelt over de bijzondere historie en het rijke planten- en dierenleven in De Wieden.

OERRR schapendag: Vilten met schapenwol


Kom naar de OERRR schapendag en ontdek alles over schapen, lammetjes en wol.

Cultuurhistorische dorpswandeling


Altijd al meer willen weten over de geschiedenis van het dorp? Ga mee met eilandergids Arend Maris en leer Schiermonnikoog op ludieke wijze kennen.

OERRR ( 8 t/m 12 jaar) Eten uit de natuur op Veluwezoom


Durf jij een brandnetel te plukken en te proeven?

OERRR schapendag: Vilten met schapenwol


Kom naar de OERRR schapendag en ontdek alles over schapen, lammetjes en wol.

Balgexpres op Schiermonnikoog


Schelpen en zeehonden op de uiterste oostpunt van het eiland

Kwelder, Wad en Lepelaars - De Schorren Texel


Een avontuurlijke wadwandeling over kwelder De Schorren op Texel vol vogels en bijzondere planten.

Ontdek De Wieden (kort)


Vaar mee naar het verdronken dorp Beulake. Het eens zo levendige dorp op de bodem van de Beulakerwijde.

OERRR schapendag: Vilten met schapenwol


Kom naar de OERRR schapendag en ontdek alles over schapen, lammetjes en wol.

Zeehondentocht met zandplaatlanding (Vriendschap)


Tijdens deze boottocht vertellen wij je over het prachtige gebied en nemen je mee naar een zeehondenbank. Vervolgens varen we door naar de zandplaat waar we aanlanden.

Wadloopsnuffeltocht op Schiermonnikoog


De wadloopsnuffeltocht is bedoeld voor iedereen die wel eens alle facetten van het echte wadlopen wil gaan uitproberen.

Avondzwerftocht varend door De Wieden


Stap aan boord van onze excursieboot en ervaar de bijzondere sfeer op het water aan het einde van de dag. Je hoort alleen het ruisen van het riet en de vogels, zelfs de boot fluistert tijdens deze...

Vanaf volgende week te bezoeken

Vroege Vogel vaartocht op de Nieuwkoopse Plassen


Geniet van de rust en stilte tijdens deze boottocht op de Nieuwkoopse Plassen terwijl heel Nederland nog ligt te slapen.

OERRR Dauwtrappen met het hele gezin in 's-Graveland


Sta voor dag en dauw op, trek eropuit voor dauwtrappen, speel en beleef Hemelvaartsdag in 's-Graveland!

Dauwtrappen met ontbijt op de 's-Gravelandse buitenplaatsen


Voor dag en dauw een frisse wandeling maken? Kom dauwtrappen en ontbijten op Hemelvaartsdag! Deze activiteit is voor volwassenen.

OERRR Dauwtrappen en ontbijten met het hele gezin in 's-Graveland


Sta vroeg op, trek eropuit voor dauwtrappen, speel en geniet van een vroeg ontbijt. Het is Hemelvaartsdag in 's-Graveland!

Dauwtrappen inde Vreugderijkerwaard met ontbijt


Sta op Hemelvaartsdag vroeg op en wandel van 6.00-8.00 uur mee met de boswachter. Zie hoe de natuur langs de IJssel bij Zwolle in de vroege ochtend ontwaakt en sluit af met een ontbijtje op de...

OERRR (8 t/12 jaar) Speuren naar wild


Ken jij de wilde dieren van Nationaal Park Veluwezoom?

Dauwtrappen in de Kaapse Bossen


Voor dag en dauw een frisse wandeling maken? Kom dauwtrappen op Hemelvaartsdag!

Dauwtrappen op Tiengemeten


Dauwtrappen op Tiengemeten! In alle vroegte, als iedereen nog slaapt kun jij zien hoe het leven op het eiland zich langzaam ontwaakt! Speciaal voor natuurliefhebbers die op Hemelvaart vroeg uit de...

Dauwtrappen met ontbijt op De Slotplaats


Stap op Hemelvaartsdag vroeg uit de veren voor een stevige ochtendwandeling over landgoed De Slotplaats. Onze gids laat je tijdens deze vroege wandeling genieten van de stilte. En als het even mee...

Jutten en schelpen zoeken


Wat vind je allemaal op het strand, luister mee met Thijs de Boer want die heeft al echt bijzondere dingen gevonden.

Beklim de Watertoren in Sint Jansklooster


Vanaf de watertoren in Sint Jansklooster heb je een prachtig uitzicht op Nationaal Park Weerribben-Wieden: een waterrijk landschap met een eeuwenoude historie.

Zomerse vaartocht Belt-Schutsloot


Heerlijke ontspannen vaartocht door het mooiste deel van De Wieden. Een afwisselende tocht over grote plassen, smalle sloten en kleine kolkjes rond waterdorp Belt-Schutsloot.