Internationale eer voor Museum Catharijneconvent

Utrechts museum ontvangt internationale onderscheiding

Museum Catharijne Convent te Utrecht   Nieuws door

19 mei 2008 Utrecht, Utrecht Tijdens de uitreiking van de European Museum of the Year Award 2008 in de National Gallery in Dublin heeft Museum Catharijneconvent in Utrecht als één van de 39 genomineerde musea een speciale onderscheiding ontvangen. De beschermvrouwe van het European Museum Forum, Koningin Fabiola van België, reikte deze onderscheiding op 17 mei uit aan directeur Guus van den Hout.

Goed voorbeeld

De jury prees Museum Catharijneconvent vooral om de geslaagde resultaten na de herinrichting. Er was vooral heel veel waardering voor de presentatie 'Feest! Weet wat je viert', waar jongeren in het bijzonder uitleg geven over het christendom. Bovendien heeft het museum volgens de jury goede oplossingen gevonden om het belang van het christelijk erfgoed over te brengen op niet-gelovigen. De jury ziet in Museum Catharijneconvent een goed voorbeeld voor veel andere Europese musea met een soortgelijke collectie.

Grote eer

'De nominatie alleen al was een grote eer', zegt Guus van den Hout in het persbericht dat het museum gisteren verstuurde. 'Dat Museum Catharijneconvent nu deze speciale onderscheiding ontvangt, is een ongelofelijke erkenning voor de nieuwe weg die het museum enkele jaren geleden is ingeslagen. Om op een goede manier uit te leggen wat het christendom inhoudt - een belangrijk onderdeel van ons hedendaags, cultureel erfgoed en daarmee onze identiteit - hebben we risico's genomen. Het nemen van die risico's wordt met deze onderscheiding op een geweldige wijze beloond en levert ons ook nog eens een voorbeeldfunctie op.'

De winnaars van 2008

Jaarlijks reikt het European Museum Forum verschillende onderscheidingen uit. Voor 2008 waren dit de winnaars:

 • European Museum of the Year Award

 • Kumu Art Museum, Tallinn, Estonia
 • Specially commended

 • 1. Museum Catharijneconvent, Utrecht, Nederland
  2. Museum of Almeria, Almeria, Spanje
  3. Wimbledon Lawn Tennis Museum, Londen, Engeland
 • Council of Europe Award

 • Svalbard Museum, Longyearbardyen, Noorwegen
 • Micheletti Award

 • University Science Museum, Coimbra, Portugal

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2008-05-19 11:21:29 - 322