1

Baantjermuseum opent zijn deuren

Een kijkje in het leven van Appie Baantjer in de jaren ‘50 en ‘60.

Baantjer Speurtocht Amsterdam Nieuws door

archief oud artikel 29 mei 2008 Amsterdam, Noord-Holland Liefhebbers van Baantjer‘s misdaadromans kunnen vanaf vandaag hun hart ophalen in een museum ter ere van de auteur. Het museum opende gisteren haar deuren aan de Amsterdamse Warmoesstraat, nog geen honderd meter van het voormalige politiebureau.

Het museum werd gisteren geopend door Peter Romer, hij nam begin jaren 90 het initiatief voor de tv-serie Baantjer. Bij de opening was Appie Baantjer en zijn familie ook aanwezig. Dit jaar hoopt hij zijn 85e verjaardag te vieren. De auteur stelde een groot deel van zijn privé-collectie beschikbaar, zodat bezoekers een historisch beeld krijgen van de Wallen in de jaren ‘50 en ‘60.

Topstukken

De tentoonstelling bevat onder meer het enig bewaard gebleven manuscript van een van de boeken van de Cock (met C.o.c.k). Ook zijn er Russische en Chinese uitgave's, sabels, plakboeken, prijzen en kunst. Appie Baantjer heeft enkele schilderijen gemaakt, die vandaag voor het eerst aan het publiek worden getoond. Deze schilderijen zijn de topstukken van het museum. Baantjer liet in het AD weten vereert te zijn met een museum ter ere van hem. "Ik denk dat ik dat te danken heb aan mijn verdiensten als schrijver."

Tours

Oprichter Raoul Serree wil het museum toevoegen aan de Baantjer Speurtochten die hij sinds drie jaar in Amsterdam organiseert. Na een bezoek aan het museum en een drankje krijgen bezoekers een rondleiding over de Wallen.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 29 mei 2008 - 832