Van het witte doek naar museum

Museum Elburg |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

Yanneke Wijngaardens 'nieuwe weg' te zien in eigen tentoonstelling

30 mei 2008 Elburg, Gelderland Ze begon met de enorme rol als Anne Frank in de film en musical "Het dagboek van Anne Frank", gevolgd door nog meer grote rollen. Ze maakte grote veranderingen door in haar leven. Ze ging van Janneke Wijngaarden naar Jip Wijngaarden naar Yanneke Wijngaarden. Na een tijdje nam Yanneke afstand van de filmwereld en ontwikkelde zich als kunstenares. Nu is haar werk te zien in Museum Elburg.

De bijbel als inspiratiebron

Yannekes werk is vooral figuratief, dit komt voort uit haar theaterachtergrond. Ze probeert zich in te leven in het schilderen, net zoals ze deed toen ze nog acteerde. Daarom schildert ze ook veel mensen en gezichten. Haar inspiratiebron is de Bijbel, hier staan verhalen in over mensen die met God geworsteld hebben, voor haar zijn dat openingen waardoor je hier en nu God kunt ervaren. Haar geloof in de Joodse Messias Yeshua (Jezus) schijnt dus duidelijk door in haar werk, maar niet op een traditionele manier.

Expressionisme

Wat de schilderijen van Yanneke Wijngaarden uitbeelden is niet de zichtbare werkelijkheid, ze zijn voornamelijk expressionistisch. Wijngaarden schildert geen bestaande, tastbare dingen maar dingen die ze van binnen ziet en ervaart. Ze gebruikt zachte vormen, en warme, sterke kleuren, zoals rood- oranje- en bruintinten. De composities van haar schilderijen zijn afwisselend, soms veel diepte, soms nauwelijks.

Uw volk, mijn volk

De tentoonstelling van Yanneke zal tegelijk geopend worden met de tentoonstelling van Sjoel Elburg. Sjoel Elburg is een tentoonstelling met schilderijen, etsen, schetsen en ruimtelijke objecten over de geschiedenis van het Joodse leven. De tentoonstelling genaamd Uw volk, mijn volk opent op 7 juni in het Museum Elburg, en eindigt op 30 augustus.

Voor openingstijden en meer informatie kunt u kijken op Museum Elburg

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2008-05-30 23:30:16 - 1236