De media rondom de watersnoodramp

Watersnoodramp 1953 door de ogen van verslaggevers

Zeeuws Museum Redactioneel door

archief oud artikel 4 juni 2008 Middelburg, Zeeland In februari was het 55 jaar geleden dat in Zeeland de watersnoodramp plaatsvond. Het Zeeuws Museum komt deze zomer met een unieke tentoonstelling over de verslaggeving rondom deze gebeurtenis.

De snelheid van televisie zoals we die nu kennen bestond in die tijd nog niet. Bovendien was een televisie maar voor weinig Nederlanders weggelegd. De meeste mensen kregen het nieuws via de radio of de kranten. Deze twee media waren dan ook de eerste die met het nieuws van de ramp kwamen. Veel Nederlanders zaten aan de radio gekluisterd. Sommige kranten kwamen de volgende dag met een extra editie over de ramp.

Polygoonjournaals

In de zomertentoonstelling van het Zeeuws Museum in Middelburg zijn foto’s, fragmenten van film- en polygoonjournaals en radioreportages bij elkaar gebracht. De collectie, die in bruikleen is van het Nederlands Fotomuseum, laat bezoekers de ramp opnieuw beleven. Via een speciale installatie worden de beeld- en audiofragmenten doorgegeven aan de bezoeker. In die installatie zitten zo’n 500 foto's, 20 minuten film en 45 radioverslagen.

Filmavonden

Naast deze tentoonstelling organiseert het museum op 4 juli en 8 augustus om 19:30 uur speciale filmavonden rondom de ramp. Op deze avonden worden de documentaires Boven Water vertoond. Zeeuwen die de ramp overleefden, vertellen daarin hun aangrijpende verhaal.

Iedereen die de ramp opnieuw wil beleven of wil weten hoe de media vroeger werkten, kan van 7 juni tot en met 7 september terecht in het grootste museum van Zeeland.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 4 juni 2008 - 17586